Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodbe iz enega in drugega žepa

Karel Čapek
Zgodbe iz enega in drugega žepa
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kondor
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-01-2876-2
Prevod Nives Vidrih
Spremna beseda Nives Vidrih
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
18,5 x 12,5 cm
480 g
428 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjigi Zgodbe iz enega žepa in Zgodbe iz drugega žepa sodita med najboljša dela češkega literarnega velikana Karla Čapka (1890– 1938). Večinoma kriminalne zgodbe, katerih junaki so policijski komisarji, agenti, policaji, pa tudi poročni goljufi, zločinci in fanatični zbiralci, prinašajo veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Čapek je v njih pokazal vse plati svojega izjemnega talenta, saj ni samo sijajen pripovedovalec napetih zgodb, temveč tudi mojster paradoksa. Enkrat pokaže smisel za prefinjeno ironijo, drugič svoje razumevanje pravičnosti, ki ga ni mogoče ukleščiti v nobene zakone, tretjič napol resno in napol zabavljivo demonstrira novo psihoanalitično metodo, kako razkrinkati morilca ali prepoznati novinarja. Temelj vseh zgodb je iskanje pravice in pravičnosti, prežema jih fin humor in tipična čapkovska ironija. Karel Čapek je zgodbe s kriminalnim zapletom povzdignil v brezčasne male študije o človeški naravi.

Recenzija Bukla

Čapek (1890– 1938), češki klasik v rangu Haška, Hrabala in Kundere, je bil znan po svoji raznoliki literarni ustvarjalnosti, ki se je raztezala od znanstvenofantastičnih del (prvi je tudi uporabil besedo robot) prek pravljic in potopisov do kriminalnih zgodb. Prav dobro ga poznamo tudi pri nas, saj je prevedenih več kot deset njegovih knjig. Zgodbe iz enega in drugega žepa je zbirka detektivskih in kriminalnih kratkih zgodb, ki so bile v skupni knjigi prvič objavljene leta 1929, v njih pa se Čapek izkaže kot spreten pripovedovalec in raziskovalec najrazličnejših zločinov, ki jih ob tem gladko zašili še s svojevrstnim (češkim) humorjem. Lep primer za to je, denimo, v zgodbi Izginotje gospoda Hirscha, kjer ta »kšeftar« nenadoma izgine neznano kam, po nekaj dneh pa ga najdejo zadavljenega v kovčku na železniški postaji. Na njem so ostanki barve s cenene preproge, ki sta mu jo hotela prodati trgovca sumljivega porekla, oba pa, zato ker so ju videli priti k Hirschu, hitro izsledijo. Čapek ne problematizira njunega dejanja, ki ga vidi kot naravno udejstvovanje zločincev, temveč modro sklene, da morilcev ne bi dobili, če ne bi prodajala cenenih preprog: »Prodajati ničvredno robo, to pa se človeku maščuje.«

Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...