Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodbe iz Kanade

Antologija sodobne kanadske kratke proze
Zgodbe iz Kanade
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Izmenjave
Leto izdaje 2006
ISBN 961-6564-11-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Izbor Maja Kraigher
Prevod Maja Kraigher
Spremna beseda Maja Kraigher

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 14,5 cm
258 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
kanadsko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Kratka zgodba je v Kanadi od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja dalje doživela nesluten razcvet. Izhajala je množica revij, ki so posvečale pozornost tej mali prozni zvrsti, prirejali so literarne delavnice, natečaje, tiskali zbornike in podeljevali nagrade. Zgodba je bliskovito postala osrednja, najmočnejša zvrst na kanadskem literarnem prizorišču. Tako kot sta uradna jezika v Kanadi dva, so tudi te zgodbe prevedene iz izvirnikov v angleškem in francoskem jeziku. Temeljna razlika med angleško pišočimi in frankofonskimi quebeškimi književniki izhaja iz zgodovine njihove skupnosti, saj so od leta 1867, ko je Quebec postal kanadska provinca, nasprotja med njimi stalnica tamkajšnjega življenja. Za Quebečane so značilna vprašanja nacionalne identitete in zagledanosti v zgodovino, uporaba francoščine pa stvar pripadnosti, tradicije in spomina. Ti avtorji se zlasti z uporabo hudomušne ironije pogosto vračajo k temam iz preteklosti.
Malo bolje smo Slovenci seznanjeni s kanadsko književnostjo v angleškem jeziku (prevedenih imamo več romanov Margaret Atwood), zato so v to antologijo zašli pisatelji, ki so s tem dobili prvo objavo v slovenščini. Če kdo, potem pisateljica Antonine Maillet izstopa iz tega izbora: je glasnica od mrtvih vstalega ljudstva dežele Akadije (to prvo francosko kolonijo so v 18. stoletju prevzeli Angleži, večino prebivalcev – razen nekaj neuklonljivih, ki so pobegnili v gozdove – pa izselili), ki je zaznamovano z bolečino nenavadne kolektivne usode prednikov in uporno željo po preživetju. Zgodbe so razvrščene po ključu geografskega potovanja od zahoda proti vzhodu.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...