Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodbe iz Litve

Antologija sodobne litovske kratke proze
Zgodbe iz Litve
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Izmenjave
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6564-18-2
Izbor Klemen Pisk
Prevod Klemen Pisk

Tehnične lastnosti
trda vezava
204 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
litvansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Litovci so bili zadnji evropski narod, ki je sprejel krščanstvo, zato so vraže, ljudska verovanja, poganske navade v ljudeh še močno zakoreninjeni. Litovska kratka zgodba ima svoje začetke v didaktični prozi 19. stoletja, priljubljena je postala z razmahom periodičnega tiska v času narodnega preporoda, umetniško kakovostnejša pa na prelomu iz 19. v 20 stoletje. Zaradi ohlapne zgradbe in svobodnejšega načina pripovedovanja je največkrat bliže pripovedki kot noveli, zanjo so značilne lirske in folklorne sestavine, široki opisi, prikazovanje junakovega čustvenega stanja. Izrablja tudi različne jezikovne možnosti, ki variirajo od narečnosti vaških protagonistov do slengizma boemov, mladostnikov in družbenih odpadnikov. Zgodbe iz Litve vsebujejo dela piscev starejše, srednje in mlajše generacije. Takšna delitev pa je zgolj formalna, kajti generacijskih razlik v pisanju pogosto ni mogoče prepoznati, tudi starejši pisatelji namreč pišejo zelo sodobno.

Recenzija Bukla

Šestnajst litovskih umetnikov, prozaistov, pesnikov in dramatikov iz različnih generacij nam skozi svoje kratke zgodbe približa to nekdaj sovjetsko državo z vsemi njenimi kulturnimi, geografskimi, političnimi in verskimi posebnostmi. V zgodbah gredo preteklost, sedanjost in prihodnost z roko v roki, krščanska uslužnost se meša s poganskimi navadami, umetnike pretresajo univerzalna bivanjska vprašanja in stremijo za človeškimi vrednotami, zato so nam zgodbe blizu in bi se zlahka dogajale tudi pri nas.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...