Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodbe iz podtalja

Kratka proza
Aleš Jelenko
Zgodbe iz podtalja
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Zavod Volosov hram
Zbirka Amonit
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-7086-27-0
Spremna beseda Sebastijan Pregelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
18,5 x 12,5 cm
168 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kratkoprozni prvenec Aleša Jelenka, ki ga sicer najbolj poznamo po poeziji – Kontejner (2016), Prvinska govorica (2017) in (Ne)obstoj (2018) –, prinaša lebdeče, poetične, a po drugi strani tudi strašljivo realistične zgodbe o posameznikih in posameznicah z družbenega (ob)rob(j)a, ki se soočajo z življenjem in vsem njegovim podtaljem.

Recenzija Bukla

Zbirka kratkih zgodb je vlak, ki za bralcem zadrlesne težka kovinska vrata, nato pa brez zavor drvi vedno globlje v temo podtalja. Avtor se strga z verige, sebe in bralca pa nagega izpostavi temam, ki se jih »literatura iz cone udobja« ne dotika brez zaščitnih rokavic: mazohizmu, fetišizmu in ekscesom, posilstvu, pedofiliji, incestu, uničujočemu fizičnemu in psihičnemu družinskemu nasilju ... Bralca vbrizgne v um nekrofila, pahne ga v vlogo neme priče zlorab, zvabi ga v grozo slutnje žrtve, potisne v tesnobno sostorilstvo zlorabljevalcev in zlorabljenih, ki štafeto muk podajajo v vedno nove roke. Jelenko s preciznostjo skalpela razpira temne strasti, ob tem pa zbuja začudenje nad mojstrskim parjenjem besed. Parjenje in literatura – to sta vodilni niti, ki zgodbe iz podtalja, gosto poseljenega z brozgo, ki bi jo najraje prezrli, povezujeta v zaokroženo celoto. Spretno napisane nudijo bralski užitek, premišljevanje o lastnem odzivu nanje pa bralca še nekaj časa ne izpusti nazaj na svetlobo.

Maja Črepinšek, Bukla 155

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...