Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodbe iz Slovaške

Antologija slovaške kratke zgodbe
Zgodbe iz Slovaške
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Izmenjave
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6970-63-1
Izbor in prevod Andrej Pleterski
Spremna beseda Dana Hučková
Urejanje Katja Klopčič Lavrenčič

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 14,5 cm
500 g
279 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovaško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Četrt stoletja, od nežne revolucije leta 1989 do današnjega grobega kapitalizma. Antologija zajema kratke zgodbe avtorjev treh generacij - od zlate, ki je nastopila v času t.i. odjuge 60. let, srednje, ki pomeni razcvet te zvrsti, do odličnega mladega rodu, v katerem pednjačijo avtorice. Zaradi specifik razvoja slovaške književnosti v zadnjih petih desetletjih pa ne gre le za izbor največjih mojstrov kratke zgodbe, temveč tudi za izbor najboljših slovaških avtorjev nasploh.

Skoraj vsa imena se s svojimi kratkimi zgodbami - z osupljivim slogovno-tematskim razponom, ki zrcali številne družbeno-politične obrate - tu v slovenščini predstavljajo prvič.

Recenzija Bukla

Antologija petindvajsetih kratkih zgodb avtorjev treh generacij zaobjema razvoj slovaške kratke proze in glede na ugled in zastopanost, ki ju ta uživa v matičnem okolju, tudi izbor največjih slovaških pisateljev in pisateljic zadnje četrtine stoletja. Zgodbe v kronološkem zaporedju subtilno orišejo družbenopolitične preobrate po koncu komunistične vladavine, prav v obdobju, v katerem je kratka proza na Slovaškem dosegla svoj literarnozgodovinski vrh. Začetne zgodbe prežema dvom o ideološki razlagi sveta in na drugi strani skrb za posttotalitarni razpad vrednot. Notranja svoboda malega človeka prevprašuje obstoj posameznika v totalitarni družbi in njegovo moralno odgovornost za stanje družbe, na drugi strani pa se preliva v intimno okolje individualnih eksistencialističnih vprašanj.

Pia Marincelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...