Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Zgodbe
16,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Narava
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6893-27-5
Naslov izvirnika Povídky
Ilustracije Jaroslav Weigel
Prevod Nives Vidrih
Urejanje Metka Bartol

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 13 cm
300 g
120 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
češko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zbirko kratkih zgodb Zdeněka Svěráka odlikujeta predvsem igrivost in humor. Navdih za pisanje je avtor črpal iz vsakdanjega življenja, zato bi se prav vsakdo med nami lahko znašel v vlogi glavnih junakov. Prav to je najbrž tista pika na i, zaradi katere se njegove zgodbe tako brane.

Za pisanje včasih potrebuje nekaj doživetih izkušenj, včasih pa je dovolj že stavek, ki ga je slišal pri sosednji mizi. Njegova naloga potem je, da si sam zamišlja, kako bi se zgodba lahko razpletala.

Kratka zgodba je zanj gredica, roman je polje. Vedno je vedel, da polja ne bo mogel obdelati, delo na gredicah pa ga je privlačilo. Gredico lahko zaobjame s pogledom. In pri delu na njej ga ne zanimata samo sejanje in sajenje, temveč tudi pletje. V zabavo mu je puljenje plevela, besed, ki dušijo tiste prave. V zabavo mu je, da je kratek in jedrnat. Že na gimnaziji je sklenil, da bo postal pisatelj kratkih zgodb in da jih bo izdajal v knjigah. Namesto tega je vse življenje pisal filmske scenarije, besedila za gledališče ter besede za otroške pesmi in popevke. S to knjigo na stara leta izpolnjuje svojo obljubo iz gimnazijskih let.

Zagotovo so Zgodbe dragulj, h kateremu se bodo bralci vračali vedno znova.

Recenzija Bukla

Humor Zdeněka Svěráka je generacija pionirčkov spoznala že v filmih Natakar, zbeži in Moja mala vas, za katera je napisal scenarija, v katerih se čudaški liki s simpatičnimi goljufijami smejijo v brk socializmu. Tako mlajše kot tudi starejše gledalce pa je nasmejal v filmih Kolja in Povratne steklenice, za katera je napisal scenarij in v njiju odigral glavno vlogo. Tudi njegove kratke zgodbe so filmsko zaokrožene, napisane s toplo naklonjenostjo do »običajnih«, a vendar samosvojih oseb, za katere se zdi, da počasi izumirajo: vdovec, ki v dežnem plašču hodi pod tuš; oglušeli traktorist, ki se v trgovini tako dere, da nesrečnim strankam padajo iz rok steklenice; avtomehanik z zdraviteljiskim darom ipd. Svěrák v bralcu budi pridušen smeh, pa tudi blago nostalgijo po časih, ko se je na rezervnem sedežu traktorja stiskala sezonska obiralka hmelja. In se je tudi drugje našel prostorček za »čarobne poetične nedorečenosti«.

Maša Ogrizek, Bukla 93

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...