Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Življenje na tirih

Ramon Erra
Življenje na tirih

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba LUD Literatura
Zbirka Stopinje
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6952-40-8
Naslov izvirnika La vida per rail
Prevod Veronika Rot
Spremna beseda Veronika Rot

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 13,5 cm
210 g
124 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ramon Erra (Vic, 1966) je večkrat nagrajeni katalonski pisatelj in kolumnist. V literarni svet je vstopil z mladinskim romanom Operació gàbies buides (Operacija prazne kletke, 2001), napisanim v sodelovanju z Jordijem Martíjem. Zatem je objavil tri zbirke kratkih zgodb: La flor blanca de l’estramoni (Bel cvet kristavca, 2001), A Bòsnia ens trobarem (V Bosni se srečamo,2004) in Pólvora del quatre de juliol (Smodnik četrtega julija, 2007). Sledila sta jim romana Desfent el nus del mocador (Razvezujoč vozel na robcu,2008) in Escolta, Volòdia! (Prisluhni, Volodja!,2010). Nazadnje je izšla zbirka kratkih zgodb Življenje na tirih, za katero je leta 2011 prejel nagrado Mercè Rodorera.

Erra pravi, da človek ob vstopu na vlak določeno zgodbo pušča za seboj, saj se pred njim že pojavlja možnost nove zgodbe. Da bi jo dosegel, mora zgolj slediti progi, po kateri ga vlak pelje, ali pa izstopiti na kateri koli postaji, ki stoji med začetno in končno točko potovanja.

Recenzija Bukla

Erra (1966) je večkrat nagrajeni katalonski pisatelj, pisec (mladinskih) romanov in kratkih zgodb, ki je za pričujočo zbirko leta 2011 prejel katalonsko nagrado Mercè Rodorera. V njih avtor motiv vlakov, tirov, potovanj, hrepenenj, spoznavanj novih ljudi, pripovedovanj zgodb med vožnjo itn. spretno, izvirno in dinamično splete v rdečo nit knjižne zbirke, pri čemer izhaja iz predpostavke, da človek že ob vstopu na vlak pušča določeno (življenjsko) zgodbo za seboj in je pripravljen na nova doživetja. Tu so junaki, ki skušajo sopotniku povedati svojo zgodbo, preden se izteče njihova pot in junaki, ki se jim ob vožnji z vlakom domotožje prikrade v obliki grozljive misli ali so doma res izklopili likalnik ali pa ga pustili prižganega, s čimer tvegajo požar. Tiri in vse kar je povezano z njimi kot metafora človeškega življenja.

Samo Rugelj, Bukla 107-108

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...