Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zverjad

Maja Novak
Zverjad
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba KUD Apokalipsa
Zbirka Fraktal
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6644-81-5
Leto izdaje izvirnika 1996
Urejanje Stanislava Chrobákova Repar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
11,5 x 16 cm
140 g
186 strani
Tip knjige
kratka proza
Kategorije
leposlovje > kratka proza
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Bralec in bralka sta v zgodbah Maje Novak vedno znova interpelirana k temu, da postajata tudi sama del enačb, ki jih izrisuje s svojo neizčrpno domišljijo in avtorsko spretnostjo. Gre preprosto za splet zobatih koles in osi … Posledica vstopa vanje je intenzivna in navdušujoča bralska izkušnja, ki ponuja v izkušanje dva od pomembnejših elementov odlične literature – fascinacijo in spoznanje.
Pisateljica Maja Novak je med letoma 1991 in 2003 objavila štiri romane, zbirko kratke proze Zverjad, štiri otroška dela in vrsto kratkih zgodb v revijah ter drugih medijih, danes pa živi v Ljubljani in se posveča zlasti prevajanju. Za roman Cimre in zbirko Zverjad je leta 1996 prejela nagrado Prešernovega sklada. Prebira in piše zlasti fantastiko, znanstveno fantastiko in družbenokritično satiro, obožuje klasično glasbo, Janis Joplin, filme Scotta Ridleya ter domače živali vseh vrst.

Recenzija Bukla

Avtorica – in z njo bralci – v kratke zgodbe vstopa pod različnimi preoblekami: kot za (starševsko) sprejetost prikrajšana pritlikavka; obubožani škotski plemenitaš, ki si zastavlja kvantnofizikalna vprašanja o naravi duhov; vodja detektivske agencije, ki želi priti do dna medvojnemu umoru Judinje; mačka, ki vsak dan začenja življenje znova ipd. Tudi sama oblika se nenehno (postmodernistično) levi iz zgodbe v zgodbo: iz pravljice v detektivko in naprej v fantastiko, od poejevsko mračnjaških do adamsovsko zafrkantskih leg. Vsaka od zgodb zvesto sledi notranji logiki privzetega žanra, a je obenem odprta za številne zunajbesedilne reference – tako literarne, zgodovinske kot družbenopolitične. Celotno zbirko prevevata tako humor kot krutost; slednja je namreč zvesta spremljevalka iskanja resnice. To je jasno vsakemu zmerno razumnemu človeku, kaj šele inteligentnemu mačku.

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...