Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Helikopterski rop

Jonas Bonnier
Helikopterski rop
14,99 € 14,99 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,45 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 2-4 delovnih dni

Povej naprej

Založba Didakta
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-261-494-2
Naslov izvirnika Helikopterrånet
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Lucija Jezeršek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
280 g
158 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
švedsko leposlovje

Založnik o knjigi

Skandinavski kriminalni roman o spektakularnem helikopterskem ropu skladišča gotovine. Napisan je po resničnih dogodkih, o katerih so leta 2009 pisali vsi svetovni mediji, in na podlagi avtorjevih poglobljenih intervjujev s storilci.

KRAJ: Västberga, Stockholm, Švedska
ČAS: 23. september 2009 ob 5.15

POTEK ROPA:
5.15 Osebje družbe National Rail Administration, ki je neposredno nasproti banke, je opazilo helikopter nad streho skladišča gotovine G4S v Stockholmu.

5.19 Policija sprejme klic o ropu. Priče opazujejo, kako se iz ukradenega belega helikopterja Bell 206 Jet Ranger na strehi izkrcajo trije ali štiri roparji. Skozi strešno okno vdrejo v trezor in ob tem povzročijo vrsto eksplozij. Helikopter medtem lebdi nad stavbo, roparji vanj pozneje natovorijo vreče denarja.

5.25 Na prizorišče prispe prva policijska patrulja. Policisti zavzamejo položaje, vendar ne poskušajo zaustaviti roparjev, ker jim je bilo ukazano, naj počakajo na prihod pripadnikov National Task Forcea. Roparji še naprej tovorijo vreče denarja v helikopter.

5.35 Policisti opazijo, kako helikopter odleti s strehe stavbe in nadaljuje let proti severu. V stavbo vstopijo pripadniki National Task Forcea.

5.49 Helikopterska policijska enota je bila obveščena o ropu, vendar pilot ne more vzleteti, ker je ugotovljen sum na bombo, ki je pred helikopterjem.

8.15 Zapuščen helikopter je opažen blizu gozdov, severno od Stockholma.

V banki denarja je bilo ukradenih 39 milijonov kron (5,3 milijonov evrov).

Ujeli so sedem storilcev, ki so dobili do 7 let zapora (danes so vsi že na prostosti).

Denarja niso nikoli našli.
O svetovno odmevnem dogodku, o povezavi z balkansko mafijo in nesposobnosti švedske policija, ki je bila vnaprej opozorjena na rop, so obširno pisali tudi slovenski mediji.

Recenzija Bukla

Glavni protagonisti tega napetega in izvrstno dramaturško izostrenega kriminalnega romana živijo na robu zakona. Za denar bi storili vse. Prav zares vse? Da, če je treba, bi se lotili tudi spektakularnega ropa, ki se ga ni lotil še nihče pred njimi – helikopterskega ropa osrednje hranilnice v švedski prestolnici. Skrivnostni starec, ki vodi vse niti tega zahtevnega podviga, poveže med sabo štiri povsem različne moške, ki pa so, kot se izkaže že kmalu, med seboj zelo prepleteni. Jim bo uspelo dobiti načrte zgradbe hranilnice, se seznaniti z vsemi pastmi ropa in po njem izpuhteti v zrak, in to dobesedno? Odlični kriminalni roman, zasnovan na resničnem dogodku, je z orisi karakterjev, napetimi akcijskimi opisi in psihološkimi intrigami tako prepričljiv, da bralec zlahka pade v to neverjetno roparsko dramo in uživa v napetosti vse do konca.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...