Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Jastrebov let

Žiga X. Gombač
Jastrebov let
20,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Založba Mladika
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-205-138-9
Ilustracije Damijan Stepančič

Tehnične lastnosti
trda vezava
181 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mladinski roman Jastrebov let je knjižni prvenec mladega pisatelja Žige X. Gombača (sicer pa veliko objavlja v mladinskem revijalnem tisku). Roman je izšel v novi zbirki, imenovani Kompanjoni.
V ospredje dela je postavljen šestošolec Lin, ki ga odlikujejo odločnost, pogum, čut za pravičnost in preudarnost. Začetek dogajanja je postavljen v zadnji dan šole, ko Lin izve, da s starši odhaja v odmaknjeno vasico Beli na jadranskem otoku Cresu. Njegovi najboljši prijatelji (imenujejo se Kompanjoni) odhajajo drugam, zato Lin z nejevoljo sprejme odločitev staršev.
A ko se malce pozanima o kraju, kamor odhaja, izve, da ga morda čakajo prav prijetni dnevi. Še posebej ga privlačijo beloglavi jastrebi, ki gnezdijo v strmih stenah nad Belijem. Žal so zelo ogroženi in med drugim jih ogrožajo tudi tihotapci z živalmi.
Začetnim mirnim počitniškim dnevom sledi vrsta dogodkov, ki vodijo v divjo in nevarno dogodivščino, v kateri mora Lin zbrati ves pogum, da iz krempljev nevarne kriminalne družbe reši jastrebe in sebe.

Recenzija Bukla

Knjižni prvenec Žige X. Gombača je mladinski roman, žanrsko t. i. ekokriminalka, ki je izšel kot prvo delo nove zbirke Kompanjoni. Glavni junak zgodbe, ­enajstletni Lin, se s starši odpravlja na počitnice v vasico Beli na otoku Cresu. Sprva gre nerad, saj bo ločen od prijateljev in s tem vsega razburljivega, tam pa ga prevzameta osupljiva narava in redka vrsta ogroženih beloglavih jastrebov. Dogajanje se začne zapletati, ko Lin spozna, da so na otoku tihotapci živali, in jim sklene slediti, s tem pa se znajde sredi nevarne avanture. Roman je avtorjevo prvo daljše delo, uspešno napisano skozi oči najstnika, ki ga živo privlačijo pustolovščine, narava in druženje. Poleg prepričljive mladostniške perspektive in jezika delo odlikuje spretno prepletanje dogodkov, ki bralca drži v stalni napetosti. Zakaj se je odločil prav za ekološko noto, avtor pojasnjuje z besedami: »Ravno dialog posameznika z naravo, ki je na otoku Cresu tako pristen in prvinski, oblikuje človeka v boljšo in občutljivejšo osebo. Treba si je le dovoliti in užiti.« V šestih letih svojega ustvarjanja za otroke in mladino je napisal in objavil več kot 123 pravljic in pesmic, predvsem v revijah Kekec, ­Zmajček, Galeb, Trobentica in Bim Bam.

Manca Stare

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...