Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Koridor

Tomaž Žganjar
Koridor
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba samozaložba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-94755-0-8

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14 cm
540 g
423 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Koridor je prvi roman Tomaža Žganjarja, alpinista, gorskega reševalca in glasbenika. Delo je dinamična kriminalka, ki se dogaja v naši deželi. Zgodba je v celoti izmišljena, nastavlja pa ogledalo družbi.
Ogledalo uveljavljenim prepričanjem in stereotipom, zlasti o deželi poštenja brez kriminala.

Dotakne se vrhov politike, govori o korumpiranih družbenih elitah, njihovih neetičnih željah in ravnanjih, ki zakulisno usmerjajo družbena dogajanja. Začinjena je s specifičnim humorjem pretežno tuje govorečih kriminalnih združb, obogatena pa z avtorjevim solidnim poznavanjem državnega represivnega aparata, dela policije, še posebej specialne policije. Ker je avtor gorski reševalec, je del knjige, ki obravnava nesrečo v hribih, postopek gorskega reševanja in iskanje z reševalnim psom, opisan doživeto in realistično. Takšna zgodba bi se prav lahko dogodila v naši deželi ...

Recenzija Bukla

Val domačih kriminalk še ni izgubil zagona, kar dokazuje tudi pričujoče delo. Ponovno imamo opravka z romanom, ki se ne želi omejiti na golo dedukcijo in se spogledovati s klasičnim detektivskim žanrom, temveč gre za kriminalko, ki v svoje središče priklicuje tudi vprašanji organiziranega kriminala in politične oblasti. Morda bi bilo zaradi navedenega najti kakšno sorodnost z Demšarjevo Pohorsko transverzalo ali Pogodbo Mojce Širok, a se zdi, da Žganjar ponuja predvsem nekoliko več akcije. No, akcije in še nekaj tematske obarvanosti, ki jo prinaša motiv alpinizma (morda pomislimo na oranje ledine v romanu Umor pod K2 Dušana Jelinčiča? Ali pa na manj znan Rezarjev roman Vonj zatona?). V vsakem primeru pa avtor svoj osebni podpis najjasneje vpelje z nenavadno vestnim slikanjem konteksta (veliko poglavij otvori kakšna beseda o temi, o kateri kani pisati), kar roman obenem že oddaljuje od besedila, ki pretendira zgolj na zvesto sledenje žanrskim pravilom. Ta so (ob, jasno, tematiki) mnogo bolj vidna po slogovni plati, saj avtor zgodbo posreduje v jasnem, komunikativnem jeziku, ki si zastavlja predvsem nalogo, da bi nam posredoval vse potrebne informacije, manj pa ga zanima umetelna plat.

Aljaž Krivec, Bukla 153

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...