Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Leviatan

Boris Akunin
Leviatan

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2007
Prevod Lijana Dejak

Tehnične lastnosti
trda vezava
224 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
azijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodba se odvija na krovu nadstandardne križarke Leviatan, ki plove v Indijo. Ladja je tako odlična, da je na njej mogoče potovati samo v prvem ali drugem razredu – tretjega sploh ni. V enem izmed salonov-jedilnic za najpremožnejše potnike je zbrana pisana druščina: Francoz, ki se izdaja za rentnika, čeprav ves čas hodi naokoli s skrbno varovano mapo pod pazduho, nervozni Japonec, ki pravi, da je končal vojaško šolo v Franciji, a sumljivo malo ve o orožju in konjih, razvajena žena švicarskega bankirja, ki vsem najeda živce s svojo nosečnostjo, angleški baron, ki vsak dan preverja kurz z lastnim sekstomerom, odcvetela in očitno na hitro obogatela Angležinja, ki trdi, da ni bila nikoli v Parizu, pa vse kaže drugače, arheolog, ki je osebno spoznal Smaragdnega maharadžo in na lastne oči videl njegov zaklad, italijanski doktor in njegova na smrt dolgočasna mlada žena ter postavni in inteligentni Rus Fandorin, ob katerem se zmede kompas sleherne dame.

Monsieur Gauche je na sledi serijskemu morilcu iz Pariza. Je sploh na pravi sledi? Mu ga bo uspelo izbezati na plano? Morda pa bo to prej uspelo bistroumnemu Erastu Fandorinu?

Napeta, domiselno izpeljana detektivka, ki jo bralec ne bo odložil, dokler je ne bo prebral do konca.

O avtorju
Boris Akunin je psevdonim moskovskega pisatelja, jezikoslovca, kritika, esejista in prevajalca iz japonščine Grigorija Čhartišvilija, ki se je rodil leta 1956 v Gruziji. Njegov prvi detektivski roman je izšel leta 1998 in avtor je kmalu zaslovel v Rusiji in v tujini. V seriji o detektivu Erastu Fandorinu je v Rusiji doslej izšlo enajst knjig, od katerih vsaka predstavlja drugo podzvrst detektivskega romana. V slovenščino sta bila že prevedena romana Fandorin in Turški gambit, Leviatanu, ki je tretja knjiga iz te serije, pa bo sledila Ahilova smrt.

Recenzija Bukla

Leviatan je tretji kriminalni roman v seriji z (do sedaj) dvanajstimi naslovi o ruskem detektivu Erastu Fandorinu (v slovenščini so izšli trije). Roman bralca šokira že na prvi strani. Začne se namreč z zapisnikom uspešnega francoskega komisarja Gaucha, ki je v hiši bogataša in strastnega zbiratelja indijskih umetnin našel pravo kraljestvo Hada. V pritličju aristokratskega dvorca je ležalo devet trupel služabnikov (med njimi dva otroka), ki jim je morilec (po vsej verjetnosti več morilcev) na izredno skrivnosten način vbrizgal smrtno dozo morfija. V zgornji sobi pa so na preprogi, umazani s krvjo in možgani, našli mrtvega gospodarja. Gauche na prizorišču najde emblem zlatega kita, ki so ga posedovali le kupci karte za luksuzni in tedaj najmogočnejši parnik Leviatan. Naloga komisarja je na videz preprosta. Vkrcati se mora na parnik, ki se odpravlja na svojo prvo pot v Indijo, in odkriti, kateri od potnikov ne nosi ličnega zlatega emblema. Takšnih potnikov je bilo pet (med njimi dve ženski), eden izmed njih pa se izkaže za izredno bistrega ruskega detektiva Fandorina, ki po čedalje večjih težavah priskoči na pomoč francoskemu komisarju Gauchu. Avtor, ki piše pod psevdonimom Boris Akunin, velja za domiselnega pisca kriminalnega žanra, ki lik zvedavega detektiva uspešno postavi v slovansko okolje in ga tu in tam kombinira z mistično azijsko kulturo.

Matevž Rudolf

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...