Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Miloš
17,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Posebne izdaje
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6780-88-9
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Petra Vidali

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 12,5 cm
510 g
450 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avgust Demšar (sicer Tomaž Zupančič, psevdonim se pač prilega žanru, ki ga avtor obvladuje), večkratni nominiranec za nagrado Kresnik, je v sedmem romanu zamenjal protagonista (to ni več "primer Inšpektorja Vrenka", temveč prvi od, upajmo, mnogih "Miloševih primerov") in založbo, ostaja pa literarno stacioniran v Mariboru. Vzrok za to je seveda tudi avtorjeva realna življenjska umeščenost, a "to ni vsa zgodba": Maribor je mesto stisk, je nenehna tempirana bomba. V začetku Demšarjevega opusa umeščenost še ni nosila pravih socioloških razsežnosti, z novimi romani in novimi časi pa so postajale te zmeraj bolj ozaveščene, ne da bi žanr izgubil svoje zakonitosti. S predzadnjim romanom, Obsedenosti v času krize, izdela avtor sijajno sliko obubožanega mesta. Z novim romanom in novim inšpektorjem (Miloš je sodobnejši lik od poirotovskega Vrenka, morda na prvi pogled bolj "ameriški" lik detektiva, a takoj dodajmo, da seveda kompleksnejši in skrivnostnejši) se loti problematike, ki bi jo lahko literarno nespreten ali nesubtilen duh hitro spremenil v agitko (in v tem primeru sploh ne bi bilo pomembno, za koga ali kaj ali proti komu ali čemu): Demšarjev Miloš rešuje tokrat primer oziroma primere, ki jih poganjata oziroma "proizvajata" homofobija in splošna skrb za nedotakljivost tradicionalnega pojma družine. Ja, Maribor je tudi za take teme posebno inspirativno okolje, nenazadnje Demšarju pritrjuje tudi rezultat referenduma o družinskem zakoniku. Še beseda o načinu izpisa romana Miloš: Avgust Demšar je z vsakim romanom večji literarni mojster. Samo pri prvih dveh romanih je bil "kako" še podrejen "kaju", zdaj sta v enakovrednem in oplajajočem se razmerju.

Recenzija Bukla

Avgust Demšar, sicer psevdonim enega najbolj priljubljenih piscev detektivskih romanov pri nas, ni le avtor prve slovenske detektivske serije, v središču katere je višji inšpektor Vrenko, ampak tudi večkratni nominiranec za nagrado kresnik. Po Vrenku, ki ga je pisatelj do nadaljnjega »upokojil«, se je Demšar v zadnjem delu posvetil novi ekipi z inšpektorjem Milošem na čelu (vseeno pa se pojavi tudi nekaj starih znancev). Kljub zamenjavi protagonistov ostaja avtor zvest mariborskemu okolju in upoštevanju pravil klasičnega detektivskega žanra. Vse se začne z umorom mladega homoseksualnega Italijana Luca, ki mu kaj hitro sledi niz drugih trupel. Dogajanje se, kot se za detektivko spodobi, vse bolj zapleta, morebitnih storilcev je vse več (od visokih državnih funkcionarjev in študentov do družinskih članov), Miloš pa, kljub pronicljivemu umu, v vedno bolj brezizhodnem položaju, tudi zato, ker si med postopkom prisluži suspenz. Demšar zgodbo izkoristi tudi za kritiko aktualnih problemov, ki so del slovenske družbe, od homofobije (ki je sprožilec tokratnega primera) do korupcije in hlastanja za materialnimi dobrinami ter se celo pokloni Ljubi Prenner, pionirki detektivskega romana pri nas. Napeto kot struna!

Kristina Sluga, Bukla 94

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...