Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mojster poslednje sodbe

Leo Perutz
Mojster poslednje sodbe
22,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Univerza v Novi Gorici
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7025-10-1
Naslov izvirnika Der Meister des Jüngsten Tages
Leto izdaje izvirnika 1914
Prevod Maruša Mugerli Lavrenčič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
190 g
179 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nekaj let pred prvo svetovno vojno Dunaj pretrese niz nedoumljivih smrti. Na prvi pogled se zdi, da so žrtve na drugo stran odšle prostovoljno, a že kmalu se pojavi sum, da je na delu skrivnostni morilec. Skupinica mož, v kateri je tudi prvoosebni pripovedovalec, se odloči priti zadevi do dna. Komajda opažene postranskosti in na videz nepomembne stvari jih vodijo vse bliže resnici, ko se nenadoma zgodi presenetljiv preobrat.

o avtorju

Leo Perutz se je rodil leta 1882 v Pragi, večino življenja je preživel na Dunaju, leta 1938 pa je emigriral v Tel Aviv. Po izobrazbi je bil matematik, slavo pa so mu prinesli njegovi romani, ki so navdušili tako bralce kot kritike. Mojster poslednje sodbe je eno njegovih najbolj znanih del, ki je bilo po izidu leta 1923 prevedeno v številne jezike.

Recenzija Bukla

Leo Perutz (1882–1957) je bil avstrijski pisatelj in matematik, ki je ustvarjal v času in pod vtisom Arthurja Schnitz­lerja, E. T. A. Hoffmanna, Franza Kafke, Agathe Christie in drugih, do zdaj pa ga v slovenskem jeziku še nismo poznali. Njegovi romani imajo pogosto zgodovinsko ozadje, so kratki, literarno domišljeni, v sebi pa skrivajo marsikatero (včasih celo nadnaravno) presenečenje. To velja tudi za njegovo knjigo Mojster poslednje sodbe iz leta 1921. Ta v sebi nosi vse nastavke sodobnega romana s skrivnostjo, ki je vse do danes ostal zelo priljubljen. Zgodbo, ki se odvija na Dunaju jeseni 1909, pripoveduje Gottfried Adalbert baron von Yosch (rokopis so našli med njegovo zapuščino), ko je v tem mestu prišlo do serije skrivnostnih smrti, ki so najbolj kazale na samomore, potem pa se je hitro pojavil sum, da gre v resnici za zelo spretnega morilca. Zato se skupina moških, med katere spada tudi Yosch, odloči, da bo stvari prišla do dna, kar se izcimi iz tega, pa je seveda precej stran od pričakovanega. Roman, ki spretno gradi na detajlih – ti pozornemu očesu ne smejo ostati neopaženi – s katerimi bralca pripravi za presenetljiv preobrat!

Samo Rugelj, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...