Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Morfij
34,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-282-139-5
Naslov izvirnika Morfina
Prevod Staša Pavlović
Urejanje Ana Vogrinčič

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,8 x 15 cm
630 g
560 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > kriminalni roman
leposlovje > leposlovni roman
poljsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Konstanty Willeman se nekega jutra leta 1939 zbudi ves zmačkan in poskuša ugotoviti, kdo sploh je. Vprašanje sega globlje od običajnega pijanskega mrka. Nemci so pred štirinajstimi dnevi zasedli Varšavo in res je skrajni čas, da se odloči, ali je Nemec ali Poljak. Doslej si z vprašanjem svoje narodne pripadnosti ni belil glave, toda v letu 1939 tovrstna ambivalentnost ni več mogoča.

Konstantyjev oče je bil Nemec, njegova mati nemško govoreča Šlezijka, ki se je odločila biti Poljakinja in je v tem duhu vzgojila tudi svojega sina. Konstanty ima zato dva materna jezika in dve duši v enem telesu. Skorajda neprostovoljno se pridruži uporniškemu gibanju, kjer mora vohuniti za Nemci. Toda kmalu nihče ni več prepričan, kdo Konstanty v resnici je, še najmanj junak sam.

Poljskemu pisatelju Szczepanu Twardochu (1979) je uspelo napisati izjemno, provokativno knjigo o všečnem antijunaku, ujetem v zmešnjavo zgodovine. Gre za radikalno, jezikovno sočno kombinacijo zgodovinske pripovedi z elementi političnega in psihološkega trilerja.

Za roman Morfij je poleg nagrade nike za najboljši roman po izboru bralcev prejel tudi nagrado tednika Polityka in bil nominiran za več drugih.

Recenzija Bukla

Konstanty Willeman je oficir aristokratske krvi, dandy, hedonist, antiheroj ... Postavljen v čas in okolje, ki sta tako ali drugače obsedena s skupinskimi identitetami: Poljska ob začetku druge svetovne vojne. Stari družinski red in nacionalizem na junaka mešanih korenin vplivata povsem nasprotno, kot bi morala za lastno preživetje. Konstanty ne želi pripadati, nenehno se osamosvaja, živi bolj ali manj razuzdano in hedonistično življenje, saj ne more drugače, ko pa vsi okoli njega stegujejo lovke po vsakomur, ki pride mimo. Nenavadno dolg roman (vsaj za današnje čase) je kaj hitro postal mednarodna uspešnica, ki ji pred vsem drugim pripisujejo grobost in nesramnost tako na ravni vsebine kot tudi jezika. Seveda, med velikimi zgodovinskimi dogodki ni prostora za individualiste niti za ... »nizkotna čustva«. A morda je prav Morfij tista knjiga, ki uspe prikazati počlovečene ljudi v razčlovečenih obdobjih zgodovine, s čimer ne doseže le univerzalnosti svojega sporočila, temveč omogoči tudi razumevanje še tako grandioznega zgodovinskega dogajanja skozi prizmo posameznika. Pa čeprav je takšen kot Konstanty: odbijajoč in vendar zanimiv.

Aljaž Krivec; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...