Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Poletne počitnice

Nina Bußmann
Poletne počitnice
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-231-941-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Große Ferien
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Jaša Drnovšek
Urejanje Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
290 g
165 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Suspendirani učitelj matematike in fizike Schramm, pedanten, odljuden in osamljen moški, med delom na vrtu koplje tudi po samem sebi. Čeprav je natančen opazovalec drugih in sveta in čeprav se zdi, da se ima povsem pod nadzorom, da se počuti varnega v rutini, pa postaja z vsako stranjo očitneje, da v njegovih spominih in opažanjih zevajo velike luknje.

Bralec se v spirali spusti v fragmente njegove preteklosti, zavrta vse globlje, toda neprestano le kroži okrog Dogodka, zaradi katerega je moral Schramm s šole. Roman se zato bere kot psihološka kriminalka, ki spretno stopnjuje napetost in bralcu ponuja vse vzroke – otroštvo zaznamovano z očetovo strogostjo, odraščanje v rivalstvu z bratom –, iz katerih pa mora sam izluščiti posledice. Tako kot se plevel razrase po Schrammovem vrtu, tako se med branjem počasi razrašča tudi občutek neizbežne in neizrekljive groze.

O avtorju

Nina Bußmann (1980) je študirala primerjalno književnost in filozofijo, živi in dela v Berlinu. Poletne počitnice so njen prozni prvenec.

Recenzija Bukla

Prvenec Nemke Nine Bußmann (1980) je umirjeni in ponotranjeni roman, v katerem ima glavno vlogo suspendirani učitelj matematike in fizike Schramm, ki se med zavzetim urejanjem svojega vrta vrača v svojo preteklost, torej mladost in družinske dogodke s starši in bratom, obenem pa se v mislih ves čas približuje neljubemu pripetljaju, ki je na šoli privedel do njegovega suspenza. Kaj se je v resnici zgodilo z njegovim nenavadim odnosom z enim od učencev, katerega usoda se je napovedala že kmalu po tistem, ko se je sezananil z njim, da se je tako končal, sicer ne (iz)vemo povsem natančno, vendar Bußmannanova s svojim pisanjem okoli tega vprašanja inteligentno ovija zgodbo svojega junaka ter nam z bistrimi reminscencami pričara dobro odmerjen atmosferski roman.

Samo Rugelj, Bukla 144

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...