Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sedma funkcija jezika

Laurent Binet
Sedma funkcija jezika
34,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4562-2
Naslov izvirnika Septième fonction du langage
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Suzana Koncut
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
610 g
474 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > kriminalni roman
francosko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kako se je lahko semiologija, ki se je rodila iz lingvistike in skorajda končala kot nedonošen spaček, namenjen proučevanju najbolj bornih in najbolj omejenih govoric, in extremis spremenila v nevtronsko bombo? Z operacijo, ki ni brez zveze z Rolandom Barthesom.

25. februarja 1989 je filozof Roland Barthes doživel usodno nesrečo. Toda ali je šlo res za navadno nesrečo? 35 let pozneje je Laurent Binet, ki je tako navdušil s prvencem HHhH, ponovno odprl ta »primer« in nastala je svojevrstna detektivka, ki si zelo duhovito, ponekod že kar nesramno privošči tudi pri nas dobro znane akterje francoske teoretske scene. V napeto romaneskno zgodbo, ki se z osupljivo verjetnostjo naslanja na realna dejstva in dogodke, je Binet vključil številne intelektualne ideje in koncepte, tako da se roman kljub vsej ironiji lahko bere tudi kot nekakšno ljubezensko pismo francoski teoretični misli 20. stoletja.

Recenzija Bukla

Roland Barthes (1915– 1980) je bil jezikoslovec, filozof in sociolog, eden najbolj vplivnih francoskih mislecev svojega časa. Februarja 1980 je vanj na poti domov, ko je hodil po pariš kih ulicah in se vračal od kosila pri takratnem predsedniškem kandidatu Françoisu Mitterrandu, treščil dostavni tovornjak. Mesec kasneje je za posledicami nesreče umrl. Je bila to res le nesreča, ali pa je šlo za načrtno usmrtitev zaradi stvari, ki jih je vedel Barthes, se v Sedmi funkciji jezika, svojem novem romanu (po izjemno uspešnem in inteligentno napisanem HHhH), sprašuje francoski pisatelj Laurent Binet (1972). Pripoved nas – s francoskim inšpektorjem Jacquesom Bayardom in njegovim sodelavcem – vpelje v nepozabno preiskavo, v kateri se prebijata med glavnimi predstavniki francoske teoretične misli od Foucaulta do Lacana, pa tudi Italijana Umberta Eca ter spoznavata njihove teoretične ideje in dekadentne zabave. Ob tem skušata ugotoviti, ali sedma funkcija jezika, ki omogoča, da v kateri koli situaciji prepričate kogar koli v kar koli, res obstaja. Duhovita in ironična (post)strukturalistična kriminalka, v kateri Binet spretno vijuga med resničnimi dejstvi in svojo zgodbo ter pokaže, da imajo dejstva lahko tudi svojo prepričljivo fikcijsko plat.

Samo Rugelj, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...