Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Smrt Zajčija Munra

Nick Cave
Smrt Zajčija Munra
27,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-241-593-8
Naslov izvirnika The Death of Bunny Munro
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Andrej Pleterski
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
trda vezava
14,5 x 24,5 cm
510 g
211 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
avstralsko leposlovje

Založnik o knjigi

Zajči je oče, sin in mož, ki s sinom Zajčijem mlajšim v rumenem fiat puntu vijuga po neposredni okolici angleškega Brightona, s katerim ima Nick Cave že več kot desetletje osebno bivalno izkušnjo, in se gre akviziterja z resnimi ambicijami alfasamca.
Iz naslova avtorjevega drugega romana, izdanega polnih dvajset let po prvencu, je razvidno, da nam avtor ni želel zamolčati, kako osrednji lik konča, slej kot prej pač umre. Toliko bolj se zato delo bere kot študija Zajčijevega vse bolj vražjega početja in poti, med katero s številnimi izostrenimi podrobnostmi, ki z nadvse uspelimi stranskimi liki in značilnim avstralskim humorjem pomenijo tudi največjo kvaliteto tega književnega dela, gradi sila prepričljiv psihološki portret antijunaka, ki ga dodobra nasloni na odnos do devetletnega sina, ki služi kot lakmusov papir poteka dogodkov in za katerega neumorno utripa bralčevo srce. Roman lahko tako beremo tudi kot uspelo študijo družinske disfunkcionalnosti, v kateri je na preizkušnjo dodatno postavljena očetovska in moška vloga v otrokovem življenju. Ni dvoma, da nas pisatelj na milost in nemilost prepušča groznemu protagonistu, katerega plehke misli so hitro in lahko branje, a roman ob tem še ni lahkoten, bere se kot kruta moraliteta, ki utemeljuje avtorjevo izbiro Zajčijeve usode. Le kaj od vsega na koncu ostane?

Znani bralci (pisatelji) so ugotovili naslednje:
Nastanite Cormaca McCarthyja, Franza Kafko in Bennyja Hilla skupaj v brightonski obmorski apartma in prav lahko, da se jim bo izcimil Zajči Munro. Neustavljivo branje, ki premore ves značilen humor in humanost Nicka Cava. (Irvine Welsh)

Smrt Zajčija Munra ni le bralski užitek, ob njem se nam para srce. Cave romane piše, kot se loteva tudi glasbenih besedil, s krvavimi, žveplenimi in bliskovitimi potezami. Udari v razum in srce in je bralca zmožen spraviti na kolena. (Neil Labute)

Recenzija Bukla

Dvajset let za svojim prvim romanon, Ko je oslica zagledala angela, je Cave napisal drugi roman, Smrt Zajčija Munra, v katerem ostaja na podobnem tematskem teritoriju, zaznati pa je grajenje odnosa z zgodnjenajstniškima sinovoma (sicer ima štiri otroke s tremi ženskami) ter sledi bivanja v obmorskem Brightonu. Tragikomična zgodba o puhlem in s seksom obsedenem Zajčiju – akviziterju kozmetike –, čigar žena je naredila samomor, sin pa ima devet let, znova prinaša kontrastno jezikovno držo: visoko estetiko, ki jo tvorijo verige banalnih vulgarizmov. Tokrat z jasnim prikazom končnih izidov plehkosti, ki jo narekuje Cavevovo »dopuščanje možnosti za obstoj Boga«.

Žiga Valetič, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...