Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Temno, skoraj noč

Joanna Bator
Temno, skoraj noč
37,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-264-4
Naslov izvirnika Ciemno, prawie noc
Leto izdaje izvirnika 2012
Prepesnitev Jana Unuk
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
600 g
525 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
leposlovje > kriminalni roman
leposlovje > leposlovni roman
leposlovje > srhljivi roman
poljsko leposlovje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Temno, skoraj noč je večplastni roman, ki je hkrati žanrska kriminalka in dokument časa. Novinarka velikega poljskega časopisa se v rodno mesto vrne preiskovat nepojasnjena izginotja treh otrok, ob tem pa se sooči s številnimi temačnimi skrivnostmi dobesednega in metaforičnega pod zemlja, Fritz lovih kleti vseh nas. Zgodovinskih. Političnih. Intimnih. Kolektivnih. Posamičnih. Aktualnih. Ideoloških. Metafizičnih. Fizičnih.
Joanna Bator, tudi sama novinarka in pogosto nagrajevana avtorica (Japonska pahljača, Peščena gora), piše tako, da se bralec ne more ustaviti. Ne samo da ga z obvladanjem žanra brez trenutka predaha drži v stalni napetosti, ki meji na tresavico – ob tem ga sooča s trpkim vračanjem nikoli povsem reflektiranih in predelanih temačnih obdobij zgodovine, ki je podobna poglavja pisala vse od Baltika do Jadrana, na prizorišču širjenja fašizma 21. stoletja. Mikrozgodba, makroresnica. Novinarski prijemi, ki se mešajo z magičnim realizmom. Forenzičen pristop, ki spominja na najboljše televizijske serije. Osupljiv občutek za podrobnosti in neprizanesljiva psihoanaliza. Časa in prostora. Temno, skoraj noč je popoln roman, ki se – tudi zaradi fantastičnega prevoda – bere tako, kot da ga bi skupaj napisali Primo Levi, Gabriel Marquez, Hanna Arendt in Svetlana Aleksijevič. Bolje preprosto ne gre. Absolutno ključno branje za razumevanje nekdanjih, sedanjih in, žal, tudi prihodnjih dogodkov v Srednji in Vzhodni Evropi.
Vodnik po, ja, Fritzlovih kleteh. Po odurnosti njihove domačnosti. Samo prvo preprogo je treba dvigniti. (bv)

Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...