Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tiha pacientka

Alex Michaelides
Tiha pacientka
12,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-00-4086-6
Naslov izvirnika The silent patient
Leto izdaje izvirnika 2019
Prevod Kaja Bucik Vavpetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 12,5 cm
336 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > srhljivi roman
leposlovje > kriminalni roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Psihološki triler Tiha pacientka prinaša osupljivo zgodbo o ženski, ki zagreši nasilno dejanje, in o terapevtu, ki obsedeno išče razlog za njen psihični zlom …

Alicia Berenson živi navidez popolno življenje. Slavna slikarka, poročena z uglednim modnim fotografom, živi v imenitni hiši z velikimi okni in razgledom na park v eni od najbolj zaželenih londonskih četrti. Ko se njen mož Gabriel nekega večera pozno vrne s snemanja, ga Alicia petkrat ustreli v glavo in ne spregovori niti besede več.

Ker Alicia kar molči in nikakor ne razloži svojih dejanj, se hišna tragedija spremeni v nekaj večjega: v skrivnost, ki pritegne domišljijo publike in iz Alicie naredi zloglasno zločinko. Cena njenih umetnin skokovito naraste, medtem ko njo, tiho pacientko, zaprejo na varno pred tabloidi in javnostjo v Mirni gaj, varovano psihiatrično enoto v severnem delu Londona.

Theo Faber je psihoterapevt, ki je dolgo čakal na priložnost, da bi zdravil Alicio, in ko v Mirnem gaju potrebujejo novega terapevta, se prijavi na delovno mesto. Skrivnostno Alicio želi pripraviti k pogovoru in razplesti razloge, zaradi katerih je ustrelila moža. Toda ovinkasta pot ga pelje naravnost v raziskovanje lastnih dejanj – in v iskanje resnice, ki grozi, da ga bo prevzela …

Recenzija Bukla

Čeprav se je leto šele dobro začelo, je psihološka srhljivka Tiha pacientka že dodobra razburkala bralno javnost, da se je romana prijel naziv debut leta. Po prebranem se mi oznaka niti ne zdi pretirana, saj je prvenec na Cipru rojenega scenarista premišljeno, zaokroženo in večplastno spisano delo, ki bralca ne podcenjuje. Avtor v njem črpa iz kriminalk Agathe Christie, grške tragedije in psihoanalitične vede (Michaelides pogosto zajema iz teze, da je za razvoj osebnosti ključen odnos med staršem in otrokom, zato ne preseneča večkratno citiranje ugotovitev in njihove vpetosti v strukturo zgodbe priznanega psihoanalitika Donalda Winnicotta), področij, ki jih avtor, kot sam pravi, dobro pozna. Ob tem podajanje snovi, pogosto prepojene s simbolizmom, deluje nekoliko bolj »razgledano«, kot smo v žanru vajeni, zgodba pa kljub vsemu ostaja dosegljiva in predvsem venomer vabljiva. Dogajanje spremljamo z vidika forenzičnega psihoterapevta Thea, ki se prijavi na delovno mesto na psihiatričnem oddelku, kjer je zaprta priznana slikarka Alicia Berenson. Ta je pred šestimi leti nenadoma ustrelila svojega moža, od tedaj pa ni spregovorila niti besede. Nenavaden primer Thea fascinira, in odloči se, da bo z vrtanjem v njen um kot detektivskim raziskovanjem okoliščin umora brez motiva skušal najti resnico. Suspenz se z razkrivanjem dejstev otipljivo dviguje, kar pa knjigo nepozabno dvigne nad sorodne, je končni »twist«. Zasuk, ki ga bo podalo nekaj besed tik pred koncem, bralca dobesedno strese. Vrhunski triler, o katerem je dobro pred branjem vedeti čim manj in kjer z razkrivanjem konca ne kvarite užitka preostalim! Priporočam!

Aleš Cimprič, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...