Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Umor v centralnem komiteju

Manuel Vázquez Montalbán
Umor v centralnem komiteju
23,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-842-7
Naslov izvirnika Asesinato en el Comité Central
Leto izdaje izvirnika 1981
Prevod Ignac Fock
Urejanje Zala Mikeln

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 14 cm
520 g
261 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > kriminalni roman
špansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Madrid slabih pet let po Francovi smrti. Tranzicija je v polnem razmahu, sprejeta je bila ustava in obetajo se volitve. Sestane se Centralni komite Komunistične partije Španije, ki je skoraj pol stoletja delovala v ilegali, in domala naravnost iz zapora vkoraka legendarni generalni sekretar Fernando Garrido. A še preden se seja dobro začne, se mahoma ugasnejo luči in generalni sekretar je umorjen. Prostor je hermetično zaprt, vsi izhodi pod nadzorom, v notranjosti sto štirideset članov centralnega komiteja in eden od njih je morilec.
Partija za razkritje skrivnosti najame zasebnega detektiva Pepeta Carvalha. »Sherlock Holmes je igral violino, jaz pa kuham,« pravi Carvalho, ki je strasten gurman, zato med politično-zgodovinskimi pričevanji, napetimi prizori in sarkastičnimi dialogi naletimo tudi na kak recept. Toda ekscentrični detektiv iz Barcelone nima dosti skupnega z uglajenimi, umirjenimi angleškimi kolegi: nosi pištolo, obračunava s pestmi, za zabavo zažiga knjige, za pomočnika in najboljšega prijatelja ima nekdanjega zapornika ter za dekle prostitutko.
Na prvi pogled klasična detektivska zgodba bistveno presega žanrske okvire politično-zgodovinske kriminalke. Pronicljivo in zgoščeno pisanje avtorja, ki je bil – tako kot njegov detektiv – nekaj časa tudi sam član komunistične partije in zaradi tega v frankizmu hudo preganjan, je mogoče brati kot skrbno dokumentirano zgodovino komunizma ali kot posmehljiv in privoščljiv prikaz zdesetkane, zastarele, na propad obsojene partije. Zlasti pa pisatelj s cinično distanco izriše nekaj, kar je dandanes moč razumeti kot alegorijo čisto vsake politične opcije.

Recenzija Bukla

Detektivski roman, ki poudarjeno izrisuje politično-zgodovinske okoliščine v Španiji po Francovi smrti, je zelo drugačna detektivka. Okoliščine umora so vezane na sestanek Centralnega komiteja Komunistične partije Španije, na katerem se sestane sto štirideset njenih članov, zastraženih za zaprtimi vrati. A še preden sploh dobro začnejo, je umorjen njen generalni sekretar. Sto devetintrideset prič prisostvuje nenavadnemu umoru svojega člana. Umor raziskuje zasebni detektiv Pepe Carvalho, ki je nasprotje klišejskim, umirjenim detektivom: je strasten gurman − po opisih hrane se zdi, kot bi gledali katero od popularnih kuharskih oddaj, sicer pa živi boemsko, neklišejsko življenje. Detektivka/kriminalka presega svoj žanr v vseh pogledih in je začinjena z izbranim humorjem.

Sabina Burkeljca, Bukla 104

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...