Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Krizolacija

Fantastična povest o izoliranih ljudeh
Dan Podjed
Krizolacija Novo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2024
ISBN 978-961-282-669-7

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
320 g
208 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Distopični roman o vplivu dolgotrajne izolacije in življenja pred zasloni na človeškost ljudi, ki pa se danes ne zdi več tako zelo neverjeten.

V hiši številka 203 je napeto

Ljudje se skrivajo v izolaciji lastnega doma, nihče pa ne ve, kaj se je zgodilo zunaj. Med krizo, ki se je razvlekla v nedogled, delajo, se šolajo in družijo na daljavo, nujne potrebščine pa jim dostavljajo brezstično, skozi predal v vratih ... Nekega dne se najstnica Zarja zbudi s hudo bolečino v trebuhu. Vsi znaki kažejo na vnetje slepiča. Zdravnik se po aplikaciji ne odziva, zato skuša Zarjina mama sklicati sestanek hišnega sveta in poklicati na pomoč sosede, ki jih še nikoli ni srečala. Se bo stanovalcem hiše številka 203 po več Ietih izolacije uspelo prebiti izza štirih sten? Zmorejo to? In ali to sploh še hočejo?

Podjed je nastavil ogledalo vsem, tudi sebi

Monika je skrbna mati, Sven je od prenažiranja pred zaslonom že skoraj nepokreten, Andrej in Janja sta ujetnika stanovanja – in tudi ujetnika alkohola. Sana in Anja se za denar razgaljata pred kamero, podobno kot po platformi OnlyFans, ostareli rejver Alen pa skrbi za nebogljeno Mirando, ki jo ima neskončno rad. Kot je v spremni besedi napisal Igor Harb, je ta večstanovanjska hiša Slovenija v malem. Je pa tudi »hiša številka 203«, o kateri je prepeval Frane Milčinski - Ježek v znanem šansonu.

»Podjed je napisal knjigo, ki me spravlja v zavist. Nočem brati, a ne morem nehati. Slutim, kaj bo, a si ne želim izvedeti. To ni distopija, to se dogaja zdaj, jutri se bo zgodilo meni, vam.«  - Vesna Milek, Sobotna priloga

»Miško Kranjec je v 20. stoletju napisal Povest o dobrih ljudeh, Dan Podjed mu iz 21. odgovarja s povestjo o izoliranih ljudeh. Ti niso več dobri, so pa tem bolj zanimivi. In za marsikoga izmed nas tudi tisto ogledalo, v katerem bo ugledal sebe.«  - Agata Tomažič, pisateljica

Priporočamo, da ta roman berete vzporedno s Podjedovim delom Krizolacija: znanstveno branje o izoliranih ljudeh. Tako boste dobili popolnejšo sliko, kakšen človek nastaja med štirimi stenami in pred zasloni.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...