Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Abeceda mojega življenja

Mirjana Bobić Mojsilović
Abeceda mojega življenja

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-274-178-5
Naslov izvirnika Azbuka mog života
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Slavko Barič
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
200 g
192 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
srbsko leposlovje

Založnik o knjigi

Abeceda mojega življenja je pripoved o razočaranju, izgubljenih iluzijah, zablodelih pričakovanjih, prevari, občutku krivde, strahu pred staranjem, strahu pred življenjem. Je univerzalna zgodba o nezmožnosti pristnega (sporaz)umevanja, iskanju nadomestnih zadovoljitev, hlastanju za uspehom in denarjem.

Avtorica najde v vsaki črki abecede nevralgično točko zakonske zveze in neprizanesljivo secira plehkost medsebojnih odnosov, obuja spomine, išče vzroke za svoj zakonski brodolom, njen premislek pa občasnim zdrsom v sentimentalnost navzlic prevevata ostroumen humor in izbrušena ironija.

Vesna, Beograjčanka na pragu petdesetih, ki jo je mož zapustil zaradi mlajše izbranke, pospravlja njegove osebne stvari in čaka, da bo zvečer prišel ponje. Napetost in napade panike poskuša umiriti tako, da v razmišljanjih išče proste asociacije za vsako črko abecede (takšna je tudi struktura romana) in ob tem analizira svoje preteklo življenje. Zgodba se razplete z zadnjo črko abecede, ko protagonistka predela svoje travme in zbere dovolj poguma za dokončno slovo.

Recenzija Bukla

Obstaja teorija, da strah in paniko najlaže premagamo, če se osredotočimo na abecedo. Vsaka črka – nova asociacija in panika izgine. A kot avantura. B kot bolečina. Č kot čudež … Mož zapušča svojo ženo, in da bi slednja premagala žalost in tesnobo, se abecedno sprehodi skozi svoje življenje. Z vsako črko jo spoznamo malo bolje, z vsako asociacijo nam o sebi pove nekaj več. Približa nam svojo družino, neusmiljeno bitko za blagostanje, ohlajanje odnosov z možem in otroki, ob tem pa odkrito spregovori tudi o svojih bolečinah in končni, tako želeni notranji preobrazbi. Univerzalno zgodbo je napisala priljubljena srbska novinarka, pisateljica in igralka, ki je, tako kot že v Dnevniku neke gospodinje, znova dokazala, da dobro pozna ustroj človekovega, še posebej ženskega, duha in misli. Delo, v katerem je situacijsko trpkost znova posrečeno povezala s humorjem in ironijo.

Renate Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...