Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Aktovka

Hiromi Kawakami
Aktovka
27,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5194-4
Naslov izvirnika Sensei no kaban
Leto izdaje izvirnika 2001
Prevod Iztok Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14 cm
216 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
japonsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nekega dne Tsukiko, ženska sredi tridesetih, sreča svojega nekdanjega profesorja japonščine. Odkrijeta, da sta si v marsičem podobna, še zlasti v predajanju dobri hrani in pijači. Drobne radosti, nanizane v izbrušenih prizorih, nam počasi, od kupice do kupice sakeja, kot blaga alkoholna omama zlezejo pod kožo …

Hiromi Kawakami (1958) je ena najbolj priljubljenih sodobnih japonskih pisateljic. Za roman Aktovka je leta 2001 prejela Tanizakijevo nagrado, po prevodu v angleščino (pod naslovom Strange Weather in Tokyo) pa je bila leta 2014 uvrščena med finaliste Independentove nagrade za prevedeno leposlovje.

Recenzija Bukla

Pripovedni tok japonskega romana je pogosto zelo drugačen od tistega, ki smo ga navajeni pri klasičnih evropskih literarnih delih, ki so pisana z mislijo na dokaj premočrten razvoj osnovne zgodbe. To lepo pokaže mednarodno cenjeni roman Aktovka, ki je prvič izšel že leta 2001 (v angleščini pa imel tudi naslov Strange Weather in Tokyo), saj pisateljica Hiromi Kawakami (1958) pri pripovedovanju zgodbe o glavnih dveh junakih ubira svojo pot. Prvoosebna pripovedovalka romana je Tsukiko, ženska sredi tridesetih let, ki nekega dne po naključju spet sreča svojega nekdanjega profesorja angleščine. Kljub starostni razliki treh desetletij ugotovita, da imata kar nekaj skupnega, zato se začneta družiti. Srečanja so preprosta, odideta v restavracijo, da kaj pojesta, na izlet po gobe in podobno, med njima pa se začne pretakati subtilna energija, ko se pobliže spoznavata in \\'otipavata\\' duševnost drug drugega. Ne gre brez prepirov, drobnih zamer in premolkov, a tu so tudi majhne pohvale in komplimenti, uživanje v hrani in pijači, tako da ima človek tu pa tam občutek, da z njima plava v bazenu, ne pa po reki, ki – sicer počasi – teče navzdol. Nenavadna ljubezenska zgodba, ki se na koncu dopolni na nepričakovan način.

Samo Rugelj, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...