Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Alf

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6751-69-8
Naslov izvirnika Alf
Podnaslov izvirnika Eine Skizze
Leto izdaje izvirnika 1929
Prevod Tanja Petrič
Spremna beseda Tanja Petrič
Urejanje Brane Mozetič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
360 g
214 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

O knjigi

Odmeven romaneskni prvenec Alf (1929) ni le eno prvih del v nemški književnosti, ki istospolno usmerjena protagonista, dijaka Alfa in Feliksa, ne prikazuje kot bolnika, kriminalca, dekadenta ali perverzneža temveč kot "običajna človeka".
Roman je tudi literarni obračun z religijo in "moralnim plaščem" cerkve, po Voglovem mnenju najučinkovitejšima instrumentoma kapitalizma, ki ljudi držita v šahu in družbeni apatiji. V cerkvenem pohlepu po moči znotraj kapitalističnega sistema avtor prepoznava pravi vzrok za homofobijo ...

Recenzija Bukla

Roman nemškega pisatelja Bruna Vogla (1898– 1987), ki velja za klasiko moderne gejevske literature, je obenem tudi protivojno pisanje, predvsem pa ostra, a neverjetno vedra kritika vsakršnega dogmatičnega mišljenja. V ospredju je ljubezenska zgodba med dijakoma Felixom in Alfom, katerih radoživo intelektualno in erotično druženje prekine spoznanje, da istospolna usmerjenost ne velja le za nemoralno, ampak je tudi kazniva. Da bi zaščitil ljubimca, Felix brez razlage prekine odnos, prizadeti Alf pa se javi za prostovoljca na krvavo fronto prve svetovne vojne. Ta usodni nesporazum potem razpletata prek (ljubezenskih) pisem, ki jih eden piše v jarkih, drugih pa ob soju sveče, skrivajoč se pred starši. Odličen roman, ki bi moral biti obvezno branje vseh gimnazijcev, saj »uči«, da ne smemo biti »pridni«, ampak moramo misliti z lastno glavo in se boriti »proti zlobi in neumnosti«. Alf in Felix se mladostniško zagnano in nadvse duhovito postavljata po robu vsem vzgojnim avtoritetam – staršem, učiteljem in duhovnikom, ki ju namesto z resnico pitajo s »simfonijo puhlic«.

Maša Ogrizek, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...