Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Američanka

Lenart Zajc
Američanka
27,00 € 27,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-284-385-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Jernej Novak
Urejanje Špela Pavlič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
530 g
357 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Osrednja pripoved romana Američanka se odvija okrog manjšega, avantgardnega ljubljanskega gledališča − Teatra ter zaposlenih v njem. Gledališče vodi režiser Iztok, ki je ves čas pod pritiskom primanjkljaja denarja, iskanja sponzorjev in umetniške ustreznosti, ki bi zadovoljila birokratske ter kritiške norme. Gledališče bi sicer že zdavnaj propadlo, če Iztoku ne bi pomagala njegova sestra dvojčica, odvetnica Ava, ki je specializirana za gospodarsko pravo in prevzeme podjetij. Teater je povezala z ameriškim poslovnežem, ki je v Sloveniji prevzel podjetje, obenem pa je skušal najti zaposlitev za svojo mlado, vsega naveličano ženo Jenny, igralko, ki je na Broadwayu doživela polom. Jenny se nazadnje zaplete v romanco z Iztokom, njen mož pa izgubi življenje v skorajda komični nesreči. Da pa so stvari lahko še bolj zapletene, poskrbi Ava, ki Teater za svojega naročnika, srbskega tajkuna, vplete v nelegalno tihotapljenje umetnin iz Srbije v območje Schengna. Zgodba, v kateri se prepletajo ljubezen, kriminal in boj za golo preživetje kulturnih ustvarjalcev, ujetih v mlinsko kolesje sodobne birokracije, je ne glede na eksistencialno težo pripovedi napisana zabavno, duhovito, kljub temu pa bralca ves čas sili v razmislek o temeljnih eksistencialnih in etičnih vprašanjih.

o avtorju

Lenart Zajc (1967) je avtor sedmih proznih literarnih del, med njimi romana 5 do 12 (1998), ki je bil uvrščen v ožji izbor za nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec, in romana Zguba (2001), ki se je uvrstil v ožji izbor za nagrado kresnik. Njegove kratke zgodbe najdemo v raznih antologijah, napisal pa je tudi več scenarijev za lutkovne predstave za otroke in mladino. V letu 2013 se je pridružil slovenskemu vstajniškemu gibanju kot eden ustanovnih članov Mreže za neposredno demokracijo. Je tudi idejni oče projekta Vključujemo in aktiviramo (ViA), ki s podporo evropskih sredstev poteka pod okriljem Javne agencije za knjigo. Trenutno se ukvarja izključno s pisanjem in z omenjenim projektom.

Recenzija Bukla

Pisatelj Lenart Zajc (1967) je v pričujočem romanu zelo spretno in učinkovito povezal več sodobnih tematik. Osrednji sta gledališče in neoliberalna ekonomija. Delno je to tudi roman ceste in Ljubljane, pa družinski, ljubezenski in psihološko analitični. Iztok, humanist, je direktor gledališča na robu finančnega propada, Ava, njegova sestra dvojčica, je uspešna pravnica in lobistka. Iztokova hči Mira krepi vez med bratom in sestro ter premaguje spomin na prometno nesrečo, v kateri je umrla Mirina mama, zaradi česar se je Avino življenje za vedno spremenilo. Američan Frank je nadvse premožen ameriški podjetnik, ki odkupuje in prevzema obubožana slovenska podjetja, ki so bila nekoč motorji našega gospodarstva in ugleda. Njegova žena Jenny je ujetnica v zlati kletki, izzivalno maščevalna in na prvi pogled nesramna ter nedostopna brez razloga. Vodilni temi sta zaljubljenost med Iztokom in Jenny ter kriminalno dejanje, ki se ga junaki lotijo na drugem koncu nekdaj skupne države Jugoslavije, da bi dobili denar za ohranitev gledališča. Tekoča zgodba pritegne bralca tudi zato, ker se dogaja tukaj in zdaj. Vsak bo v vsakdanjem življenju lahko prepoznal katerega od likov, če le dobro opazuje in ima rad teater.

Sonja Juvan, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...