Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ameriška viza

Juan de Recacoechea
Ameriška viza
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-241-660-7
Naslov izvirnika American Visa
Leto izdaje izvirnika 2007
Prevod Ferdinand Miklavc
Urejanje Zala Mikeln

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
300 g
232 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
južnoameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Ameriška viza mnogim pomeni obljubo boljšega življenja. Mario Alvarez, nekdanji učitelj angleščine, je stavil vse na to, da jo dobi – zbral je ves denar, kar ga je lahko, in za sabo pustil vse svoje življenje. Prva postaja na njegovem potovanju je glavno mesto Bolivije La Paz, kjer želi dobiti ameriško vizo, uradno za obisk sina v Miamiju, sicer pa namerava ostati v Združenih državah Amerike za vedno. Toda stvari se hitro zapletejo in znajde se pred vprašanjem, koliko je res pripravljen storiti za to, da bi uresničil svoje sanje.
Na potovanju sreča množico ljudi z obrobja, ki jim je skupno iskanje poti iz revščine. Njegova pripoved tako slika podobo današnje družbe in težav, zaradi katerih so med seboj povezani različni deli sveta. Zgodba je napeta in iskriva, tragikomični pripetljaji in njihovo hudomušno opisovanje pa razkrivajo poseben humor.
Knjiga velja za najboljši bolivijski kriminalni roman, avtor je zanjo prejel nacionalno nagrado, po njej pa je bil leta 2005 posnet tudi film, nagrajen na številnih mednarodnih festivalih.

Recenzija Bukla

Redkokdaj se zgodi, da v slovenščino dobimo kak bolivijski roman, še večje presenečenje pa je, da gre za izvrstno literarno delo. Zgodba je preprosta in premočrtna: Mario Alvarez, nekdanji učitelj angleščine s preteklostjo, ki bi jo najraje pozabil, se pripelje v bolivijsko prestolnico La Paz, da bi tu dobil ameriško vizo, s katero bi odšel na obisk k sinu na Florido in potem morda tam začel novo življenje. Papirje ima urejene tako, da bi uslužbencem na konzulatu vlil zaupanje, da gre samo na obisk, kar pomeni, da naj bi imel doma dovolj premoženja, ki se mu ga ne bi splačalo zapustiti. Žal pa se tu skriva zoprna podrobnost: papirji so ponarejeni. Prošnja za vizo se tako kmalu obrne v vse bolj divje tavanje po La Pazu, razmišljanje o ilegalnih kombinacijah, ki bi ga pripeljale do želenega žiga, pred nami pa se v vsem svojem koloritu, polnem obstrancev, razgrne nočni La Paz, ki utripa v pehanju za zaslužkom. Ob tem posebno ozračje ustvarja slog Juana de Recacoechea (1934), saj spretno oponaša hard boiled pripovedovanje kakega Chandlerja, glavnega junaka pa postavi v podoben položaj kot Chandler svojega Marlowa, saj ta, vse bolj upehan, tone vse globlje, da bi potem na koncu izplaval na povsem drugem koncu. Izvirno.

Samo Rugelj, Bukla 79-80

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...