Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Analfabetka, ki je obvladala računstvo

Jonas Jonasson
Analfabetka, ki je obvladala računstvo
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-01-3092-5
Naslov izvirnika Analfabeten som kunde räkna
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Brane Čop
Urejanje Ana Ugrinović

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
730 g
509 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
švedsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nova knjiga avtorja Stoletnika, ki je zlezel skozi okno in izginil – tudi ta nasmeje do solz!

Novo oklicana šefinja odreda za praznjenje latrin sektorja B v Sowetu ni obiskovala nobene šole. Po eni strani je bilo temu tako, ker je imela njena mama druge prioritete, po drugi pa jo je narekovala okoliščina, da je deklica prišla na svet ravno v Južni Afriki, in to še v zgodnjih šestdesetih letih, ko je med političnimi veljaki veljalo mnenje, da otroci Nombekine sorte ne veljajo nič. Tedanji premier je bil slaven po retoričnem vprašanju, zakaj naj bi črnci hodili v šolo, ko pa so tu vendarle samo zato, da nosijo drva in vodo. Če gledamo čisto stvarno, se je motil, saj Nombeko ni nosila ne drv ne vode, ampak drek. Pa vendar ni bilo razloga za obet, da se bo ta krhka deklica lepega dne družila s kralji in predsedniki. Ali spravljala v preplah cele nacije. Ali vobče vplivala na potek svetovne politike.

Nombeko Mayeki nima sto let. Ni pravkar zlezla skozi okno. In ne bo prav kmalu izginila. Je pa nova Jonassonova junakinja, ki že navdušuje in zabava ves svet.

Recenzija Bukla

Recimo, da ste Jonas Jonasson in ste pravkar napisali izjemno uspešen roman Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil. Razmišljate, kdo bi bil junak vašega naslednjega dela, s katerim bi res presenetili svoje bralce. Bi morda razmišljali takole: če sem imel v prvem romanu stoletnika, bom imel v drugem najstnico, če je bil prvi Šved, bo druga Afričanka, če je bil prvi že davno upokojenec, bo druga šele na začetku svoje kariere. In v drugem Jonassonovem romanu je skupaj dejansko ravno tako: Nombeko je stara štirinajst let, živi v sektorju B južnoafriškega Soweta. Kot nepismeno dekle, ki je že od malih nog skrbelo za denar, s katerim si je njena mama poganjala drogo po žilah, pred seboj nima velike prihodnosti, saj je zaposlena kot članica odreda za praznjenje latrin. Po spletu naključij, h katerim nekaj doda tudi njen izjemen talent za računanje, pa postane nova šefica pri ostarelem perverznežu Thabu, ki sicer živi v uborni baraki, polni knjig, a v svojih zobnih šrbinah skriva štirinajst diamantov, preostanek pa ima zakopan pod hišnim linolejem. Thabu jo nauči brati, žalostni konec pa jo končno spravi v pogon. Iz Thabovih škrbin izbrska diamante, preostale pa izkoplje izpod tapisona ter se peš odpravi na 90-kilometrsko pot proti Pretorii, kjer je narodna knjižnica. Njena pot se spremeni v potovanje, polno presenetljivih in tudi komaj verjetnih dogodivščin, na katere bi s spoštovanjem gledal tudi kak švedski stoletnik. Iskriva in živahna pripoved, ki je kot nalašč za bližajoče se praznične tedne – če je Jonasson v svojem prvem romanu na neki svoj način tematiziral Forresta Gumpa, njegov drugi roman na njegov svojevrsten način diši Revnem milijonarju.

Samo Rugelj, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...