Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Avtist in poštni golob

Rodaan Al Galidi
Avtist in poštni golob

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba KUD Sodobnost International
Zbirka Horizont
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6970-47-1
Naslov izvirnika De autist en de postduif
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Stana Anželj
Urejanje Jana Bauer

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 14 cm
310 g
160 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Geert je avtistični deček, ki z mlado mamo Janine odrašča v nekem nizozemskem mestu za centrom ponovne uporabe, trgovino, kjer prodajajo rabljene izdelke. Center je ves fantov svet, v njem lahko briljantnost njegovega uma svobodno zadiha. Tam Geert star elektrokardiograf poveže z gramofonom: medtem ko posluša glasbo z vinilke, opazuje, kako elektrokardiograf zapisuje srčni posnetek glasbe. Geerta, obsedenega s številkami in aparati, zunanji svet niti malo ne zanima, dokler nekega dne ne naleti na polomljeno violino, v kateri je prilepljen listek Antonio Stradivarius ...

Rodaan Al Galidi je Iračan, ki je dobil azil na Nizozemskem, kjer zdaj ustvarja. Za roman Avtist in poštni golob je leta 2011 prejel nagrado Evropske unije za književnost. Povsem zasluženo, saj je delo tematsko presenetljivo in slogovno sveže, opisovanje avtistovega doživljanja sveta pa avtentično, duhovito in pronicljivo.

Recenzija Bukla

Iračan, Al Galidi (rojen 1971) je pred slabima dvema desetletjema pobegnil iz svoje rodne domovine in zatočišče poiskal na Nizozemskem, kjer danes živi in ustvarja v nizozemščini. Pričujoči roman (iz leta 2011) je izjemno sveža, humorna in občuteno zapisana zgodba mlade matere Janine in njenega avtističnega sina Geerta, ki se zaradi svoje drugačnosti ne more povezati z okolico. Varno zatočišče, pa tudi služba za Janine, ju čaka v stanovanju poleg centra ponovne uporabe, kjer Geert vzpostavi poseben odnos z dotrajanimi tehničnimi pripomočki, kabli in predmeti. Njihovo delovanje razume veliko bolj kot ljudi in ob večerih, ko da krila svoji genialnosti, predmete iz tega centra povezuje v neobičajne delujoče naprave. Nekega dne naleti na polomljeno Stradivarijevo violino. Materialne vrednosti najdenega zaklada seveda ne prepozna, a njena tehnična dovršenost ga tako prevzame, da se odloči za izdelovanje njenih kopij, kar mu nehote precej poveča stanje na bančnem računu. Pri sedemintridesetih letih se končno odseli v svojo hišo, kjer pa se mu kmalu pridruži tudi nenavaden golob iz naslova. Geert ne ve, zakaj se ptica neprestano vrača k njemu, a na neki poseben način mu pomaga ohran jati stik z zunanjim svetom.

Renate Rugelj, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...