Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Balerina, Balerina

Marko Sosič
Balerina, Balerina
15,00 € 15,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,45 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 3-7 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Povej naprej

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-284-337-3
Leto izdaje izvirnika 1997
Urejanje Mitja Čander

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
290 g
132 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Balerina je stara petnajst let. Živi v kraški vasi, v hiši z bratom, očetom in mamo. Rada opazuje kostanj na domačem dvorišču, ker med njegovimi vejami spijo ptice. Rada poje in vesela je, ko jo obišče prijatelj Ivan. A pogosto zažene v kuhinjska vrata krožnik ali kozarec. In vsako jutro lula v posteljo. Balerina je drugačna od svojih vrstnic in vrstnikov.

V kratkem romanu Balerina, Balerina spremljamo obdobje šestdesetih let preteklega stoletja, čas, ko so se godile za človeka in človeštvo velike reči, skozi oči junakinje, ki je bila nekoč povsem običajno dekletce, potem pa se je v njej nekaj prelomilo. Nehala je govoriti in se miselno razvijati. Njen svet pomembneje od novice o tem, da je prvi človek stopil na Luno, zaznamujejo odnosi med ljudmi, ki so ji blizu, svetloba dneva in tema noči, spreminjanje letnih časov ter sanje. Čeprav se zdi, da je Balerinin pogled na svet ozek in poenostavljen, lahko ugotovimo, da je prav zaradi tega tudi bolj dojemljiv za tisto, kar je v življenju zares bistveno in pomembno.

Marko Sosič (1958), rojen v Trstu, je pisatelj in režiser. Njegov knjižni prvenec je bila zbirka novelet Rosa na steklu (1990), sledila je avtobiografska gledališka kronika Tisoč dni, dvesto noči (1996), pričujoči kratki roman Balerina, Balerina pa je prvič izšel leta 1997. Sledili so roman Tito, amor mijo (2005), zbirka kratkih zgodb Iz zemlje in sanj (2011), roman Ki od daleč prihjaš v mojo bližino (2012) in Kratki roman o snegu in ljubezni (2014). Z vsakim od romanov se je avtor uvrstil med finaliste za nagrado kresnik, njegova dela so prevedena v več jezikov. Maja 2017 je bil premierno predvajan tudi Sosičev prvi celovečerni film Komedija solz.

Recenzija Bukla

Ponatis kritiško hvaljenega romana (ob dvajsetletnici izvirnega izida), ki je bil nekajkrat nagrajen, dobil pa je tudi svojo gledališko adaptacijo, se tudi danes bere sveže in inovativno v svojem namerno preprostem pripovednem slogu. Na ozadju šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko svet pretresajo prelomni dogodki od vietnamske vojne od osvajanja Lune, sprem ljamo intimno zgodbo petnajstletnega dekleta Balerine, ta pa se je v svojem razvoju ustavila na stopnji nekajletnega otroka, ki še vedno vsako jutro zmoči posteljo, po čemer ve, da se je začel nov dan. Njena prvoosebna pripoved je tako osredotočena na detajle življenja v kraški vasi z njeno družino ter na dogajanje na domačem dvorišču. Roman o drugačnosti, ki pa skuša metaforično pokazati na to, kaj je pomembno v posameznikovem življenju.

Samo Rugelj, Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...