Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Balzacov popek

Pripoved običajne norosti
Vinko Möderndorfer
Balzacov popek
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Nova slovenska knjiga
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-01-2749-9
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
21,5 x 13 cm
320 g
247 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vinko Möderndorfer je v romanu Balzacov popek, ki je bil nominiran na natečaju modra ptica 2012, z živim slogom, ki sega v vse mogoče jezikovne registre, ubesedil lik pisatelja, v katerega se brez kompromisa zliva izjemna nuja po ustvarjanju; tako močna je, da zmore pesnika Silvana preobraziti v Balzaca in zabrisati vse meje med normalnim in nenormalnim.

Hotel sem se ubiti, zastrupiti, izpareti … Hotel sem ven iz telesa. Pa sem si premislil. Zaradi svojega dela sem se, zaradi resnice, ki sem jo našel. Kurc pa Albert Einstein, kurc pa Newton, pa Stephen Hawking, kurc gleda Hegla, pa Nietzscheja, kurc gleda vse velike iskalce resnice in vesolja, jaz! Jaz! Jaz!! Sem jo našel. Jaz in Balzac sva jo našla.

Resnica je v zgodbah! Edina prava resnica je roman!

Vinko Möderndorfer (1958) je pesnik, pisatelj, dramatik, radijski, televizijski in filmski režiser. in režiser. Diplomiral je iz režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V knjižni obliki je objavil več kot petdeset del proze, poezije, dramatike in esejistike. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim tudi nagrado Prešernovega sklada in Župančičevo nagrado.

Recenzija Bukla

V svojem najnovejšem delu je avtor znova dokazal, kako vešč pripovedovalec je: s filigransko natančnostjo je opisal glavnega junaka, pisatelja Silvana, ki si je nadel ime Balzac, ker si umišlja, da je tudi sam veliki literat. Möderndorfer je nadvse plastično oblikoval tudi preostale protagoniste, tri »apostole«, kot junak Balzac poimenuje klošarje Petra, Pavla in Janeza (ta je v resnici klošarka Jana, a ji je Balzac v trenutnem literarnem zanosu spremenil ime v moško obliko, ker bo menda tako laže ustvaril veličastno zgodbo). Ujet v svojo nujo po večnem ustvarjalskem navdihu Balzac na koncu ne zmore niti za hip več ločiti med resničnim in navideznim ... Möderndorfer v romanu mojstrsko prepleta fiktivni svet namišljenega pisatelja z realnimi odbliski vsakdanjika preostalih junakov. Živi, večplastni jezik, tako značilen za tega vsestranskega avtorja, le še poglobi tragikomičnost celotne zgodbe.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 95-96

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...