Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bearn ali sobana porcelanastih lutk

Llorenç Villalonga
Bearn ali sobana porcelanastih lutk
32,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-242-555-5
Naslov izvirnika Bearn o La sala de les nines
Leto izdaje izvirnika 1961
Prevod Simona Škrabec
Spremna beseda Simona Škrabec

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14 cm
520 g
352 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
špansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Roman Bearn ali sobana porcelanastih lutk (1961) je piker dialog med očetom in sinom, med katerima skorajda ni nobene stične točke. Obubožani plemič, zaljubljen v preteklost in francosko razsvetljenstvo, opazuje, kako se je njegov nezakonski sin, ki ga je dal izšolati za duhovna, ujel v ozke okvire dogme. Sanje o zmagi razuma in svobode so se zanj razblinile kot ves stari svet. Hkrati pa sinova ozkost razkriva očetova protislovja, tako da med obema pogledoma nastane vrtinec, ki nas prisili v razmišljanje ne le o tem otoku, izgubljenem sredi Sredozemlja, temveč  o vseh podobnih  trenjih. V bukolični zgodbi o podeželski Majorki s konca 19. stoletja se zrcalijo ideje, ki so zaznamovale razvoj moderne Evrope. Llorenç Villalonga je namreč doživel špansko državljansko vojno, a razlogov zanjo ne išče v drobnih sporih, temveč  v okviru vseevropskih idej.

Recenzija Bukla

Roman enega najpomembnejših katalonskih pisateljev je bil ob izidu (1956) povsem spregledan, danes pa sodi med klasična dela katalonske književnosti. Avtor, ki je pri pisanju v veliki meri izhajal iz lastne izkušnje plemiča in psihiatra, na ozadju spominov razuzdanega in obubožanega razsvetljenskega (le v teoriji) plemiča ter pisem njegovega nezakonskega sina – kaplana izrisuje zaton plemiške družine Bearn na Majorki konec 19. stoletja. Njeno usodo v veliki meri zaznamuje tudi skrivnostna sobana porcelanastih lutk, v katero ni vstopil še nihče. Poetična družinska zgodba, ki zrcali ideje moderne Evrope, ujetost posameznika v ozke okvire takšnih in drugačnih dogem, bralca sili k razmišljanju o tem, kako nastaja zgodovina in kdo jo piše.

Kristina Sluga, Bukla 86-87

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...