Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Beatli
34,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-01-2873-1
Naslov izvirnika Beatles
Leto izdaje izvirnika 1984
Prevod Darko Čuden
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
870 g
640 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
norveško leposlovje

Založnik o knjigi

Oslo, sredi divjih šestdesetih. Tudi Kimu Karlsenu in njegovim trem najstniškim prijateljem glasba oboževanega liverpoolskega kvarteta obrne življenje na glavo in tako od plošče do plošče počasi odraščajo, dokler se, tako kot se je to zgodilo njihovim idolom, njihove poti počasi ne razidejo. Beatli pa niso le kultni roman o beatlomaniji in rokerski generaciji, ampak predvsem topla in humorna, a tudi melanholična in trpka pripoved o odraščanju, ki se s svojo neubranljivo univerzalnostjo vtisne globoko v spomin.

Pisatelj in pesnik Lars Saabye Christensen (1953) je eden najbolj branih sodobnih norveških avtorjev. Njegov prvi roman Beatli (Beatles) iz leta 1984 so norveški bralci pred nekaj leti izbrali za svojo najljubšo knjigo. Ob trideseti obletnici izida so po njej posneli tudi film.

Recenzija Bukla

Štirje mladci v Oslu sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ime jim je Paul, John, George in Ringo. No, seveda to niso njihova prava imena. To so njihovi nadimki, ki so si jih sposodili pri imenih precej bolj znanih dečkov iz Liverpoola. Beatli so veleuspešni norveški roman, ki je v slovenščini izšel ob tridesetletnici izvirnega izida (na Norveškem pa so ga bralci pred nekaj leti izbrali za svojo najljubšo knjigo) in je še vedno ključno delo, ki ga je napisal znani norveški pisatelj Lars Saabye Christensen (1953), njegov odmev pri bralcih pa ga je spodbudil, da mu je pozneje dodal še dve nadaljevanji. Ja, v drugi polovici šestdesetih let je po svetu na eni strani vladal odpor proti vietnamski vojni, po drugi strani pa je bil glaven rokenrol, še posebej Beatli. Ti dajejo intonacijo (in naslove poglavij) celotnemu romanu in življenju glavnih junakov ter pripovedi Kima, enega od njih. Seveda pa imajo v romanu glavno vlogo najstniške prigode, butajoči hormoni ter prve zaljubljenosti in sentimentalnost »starih, dobrih časov«, ki se ne povrnejo nikoli več. Ultimativna nostalgija, ki letos dobiva tudi svojo filmsko ekranizacijo in ki jo je nujno treba brati v kompletu z Zgodovino pornografije.

Samo Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...