Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Beda stvari

Dimitri Verhulst
Beda stvari
19,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6421-63-8
Prevod Tanja Mlaker
Spremna beseda Tanja Mlaker
Urejanje Damijan Šinigoj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,6 x 13,2 cm
420 g
130 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
belgijsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dimitri Verhulst (1972) je otroštvo preživel v rejniških družinah in različnih ustanovah. Kot flamski pesnik in pisatelj je debitiral leta 1999 z zbirko kratkih zgodb Sosednja soba, ki govori o njegovem otroštvu. Njegov pesniški prvenec Ljubezen, razen če je označeno drugače (2001) je bil nominiran za Buddinghovo nagrado. V romanu Hotel Problematik (2003), s katerim se je prebil med bralce, nam avtor približa grenko vsakdanjost beguncev, ki v begunskem centru na severu Belgije čakajo na odločitve o njihovi usodi. Leta 2006 je objavil roman Beda stvari, v katerem bralca popelje v svet brez sramu in olike, v svet odtujenosti in socialnega dna.

Iz spremne besede Tanje Mlaker
Roman Beda stvari precej nadrobno in doživeto opisuje življenje na robu družbe. Alkoholizem, brezposelnost, denarna stiska in agresivnost so najpomembnejše sestavine godlje, v kateri se kuhajo Verhulstovi moški. Verhulst bralcu nasuje cel koš bede, vendar jo začini s smešnimi epizodami. Kot da bi hotel reči, da ni vse beda, kar leži v jarku. Najsi bo življenje videti še tako turobno, zmeraj se v njem skriva tudi nekaj svetlih točk, nekaj dišečih rož, nekaj radosti in veselja.

Recenzija Bukla

Med slovenske bralce se spet vrača eden najpriljubljenejših in najbolj cenjenih sodobnih flamskih literarnih ustvarjalcev. Dogajanje romana Beda stvari je postavljeno na družbeno dno, saj avtorjev soimenjak, ki nosi številne avtobiografske poteze Verhulsta, po odhodu matere z očetom in strici odrašča pri babici v zakotni vasici. Junak živi v skrajni bedi, njegovi starejši sorodniki pa cele dneve popivajo ter se soočajo z brezposelnostjo, dolgovi in nasilnostjo. V romanu avtor pravzaprav obračuna s svojim težkim otroštvom in mladostjo.

Polona Prodnik

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...