Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Beli kralj

György Dragomán
Beli kralj
29,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Didakta
Zbirka Gostosevci
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-6646-25-3
Prevod Jože Hradil

Tehnične lastnosti
trda vezava
269 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
madžarsko leposlovje

Založnik o knjigi

V zbirki Gostosevci, namenjeni vrhunskim klasičnim in sodobnim proznim delom, je izšel roman Beli kralj mladega madžarskega pisatelja Györgyja Dragomána, ki velja za enega izmed literarnih odkritij zadnjega časa in je prevajan v vse svetovne jezike. Beli kralj je skupek osemnajstih zgodb, ki jih povezuje pripoved enajstletnega dečka, potem ko mu pred očmi odvedejo očeta v zloglasno delovno taborišče. Džata, tako je ime dečku, ostane edini moški pri hiši, saj celo stari oče po sinovi aretaciji ostane zvest oblasti. V tej pretresljivi prvoosebni pripovedi dečka iz blokovskega naselja v času nekdanjih totalitarističnih režimov vzhodnega bloka -Romunije, Madžarske - pa se postopoma izriše kompleksna in tragična izkušnja posameznika v razmerju do trenutne oblasti, do okolja, do drugih, ki se prilagajajo napisanim in nenapisanim pravilom preživetja.

Skozi pogled enajstletnega dečka se tako v romanu Beli kralj razkriva življenje v nekdanjih totalitarističnih režimih, pogled, ki v vrsti opisov odraščanja ne izgubi nedolžnosti, otroške radoživosti in radovednosti, predvsem pa upanja.

Recenzija Bukla

V dolgih, kompleksnih, a premočrtnih stavkih napisana pripoved je postavljena v nekdanji totalitaristični čas Madžarske in Romunije. Gre za zgodbo enajstletnega dečka Džate iz tipičnega socialističnega blokovskega naselja, čigar očeta, ki je sicer rekel, da gre na pomembno pot, odvedejo v delovno taborišče. Tako najstnik postane moška glava družine. Drugi roman talentiranega avtorja, ki se ne zateka v patetiko, temveč grozote totalitarizma izpisuje v fantovsko razigranem in pubertetniško radovednem najstniškem jeziku. 

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...