Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Berta Isla

Javier Marías
Berta Isla
37,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-282-323-8
Naslov izvirnika Berta Isla
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Marjeta Drobnič

Tehnične lastnosti
trda vezava
542 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
špansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Preizkušnja odsotnosti ali smrti je bržkone eden najtežjih preizkusov ljubezni – tudi s to temo se srečamo v najnovejšem romanu Javierja Maríasa. Gre za portret žene in moža, katerih medsebojna, globoka notranja povezanost kljubuje še tako nenavadnim življenjskim preizkušnjam. Moški lik ima skrivnosten poklic, očitno je britanski vohun, ki ga tajne naloge zadržijo zdoma tudi po več mesecev. (»Tam so opazili moje sposobnosti in človek je zvečine iz tistega kraja, kjer to cenijo in kjer ga potrebujejo.«) Medtem žena Berta Isla živi svoje življenje v Španiji, venomer v pričakovanju, kdaj se bo vrnil. Nikoli ne ve, v kakšnem stanju bo prišel domov in koliko časa bosta lahko spet skupaj.

Nekoč se zgodi, da ga ni nazaj tako dolgo, da ga morajo razglasiti za mrtvega in pokopati, čeprav sama nikoli ne sprejme njegove smrti. Marías je napisal pretanjen psihološki roman, ki se ukvarja z najintimnejšimi človeškimi občutji in stiskami, tudi z vprašanjem domoljubja v obeh pomenih besede.

Španski pisatelj Javier Marías (1951) je eden najprepoznavnejših in največkrat prevajanih avtorjev današnjega časa. Mednarodno se je uveljavil z romanom Tako belo srce (1992), za katerega je med drugimi dobil tudi nagrado IMPAC. Pozneje je napisal več uspešnih romanov, ki so prejeli številne nagrade, med njimi so v slovenščino prevedeni Jutri v bitki misli name, Tvoj obraz jutri, Zaljubljenosti in Tu začne se zlo.

Recenzija Bukla

Nove knjige španskega pisatelja Javierja Maríasa, v odličnem prevodu Marjete Drobnič, prejemnice prevajalske nagrade esAsi, ki jo podeljuje špansko veleposlaništvo v Ljubljani, se bodo razveselili bolj razmišljujoči bralci, posebej tisti, ki jim je bila pri srcu njegova trilogija Tvoj obraz jutri, saj v Berti Isli srečamo nekaj junakov, ki so bralcu znani iz omenjene trilogije. Tokrat je v ospredju ljubezenska zgodba Berte Isle in njenega moža Tomása oz. Toma Nevinsona. Berta in Tomás sta par že od najstniških let; njuni poti sta se za kratek čas ločili, ko Tomás odide na študij v Oxford, v domovino svojega očeta, in ko se vrne, se poročita in vsaj navidezno zaživita navadno zakonsko življenje. A Tomás ima skrivnost: po spletu okoliščin je pristal v svetu vohunjenja, kar usodno zaznamuje njegovo življenje z Berto Islo, ki šele po nekaj letih njunega zakona izve, s čim se mož pravzaprav ukvarja. Glede na delo, ki ga Tomás opravlja, in njegove pogoste odsotnosti tudi njun odnos ni ravno konvencionalen; zaznamujejo ga Bertina vprašanja o tistem delu moževega življenja, ki je njej večinoma neznan in o katerem lahko le domneva, kako nevarno je in kaj vse mora narediti za »obrambo kraljestva«, oziroma kot pravi Tomás Berti: »Nekdo mora budno paziti, da drugi počivajo, nekdo mora zaznati grožnje, nekdo se mora podvizati, preden je prepozno.« Maríasov roman bralca postavlja pred vprašanja o lojalnosti in zvestobi, tako do sebe kot do drugega in tudi do domovine. O tem, kaj je resnično, kaj je ljubezen, kakšne nočne more človek nosi s sabo, kako manipulira, koliko sebe in svojega življenja izgubi na tej poti manipulacije, kako daleč bi sploh smel iti, kdaj je izdaja izdaja in kdaj ne, predvsem pa, kako navidezno brezbrižna dejanja in odločitve, ki so na koncu še kako pomembni, zaznamujejo celotno človeško življenje oziroma, kot je na koncu rečeno glavnemu junaku Tomásu: »Kaj naj ti rečem, če si slabo izbral, če nisi znal prenesti strahu. Če si popustil.« Morda je resnično najhujša preizkušnja v življenju, ko mora človek znati in biti sposoben prenesti svoj strah, kajti ta (ne)sposobnost soočenja s strahom lahko odloča o vsem njegovem življenju. Cena, če tega ni sposoben, je včasih grozljiva.

Sabina Burkeljca, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...