Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bibavica

Mirana Likar
Bibavica
14,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Zbirka Svila
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-287-097-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,5 x 12,5 cm
130 g
152 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Če nehamo izgovarjati imena mrtvih, ti res umrejo, je prepričana protagonistka Marija Rotta, ki je ne le aristokratskega rodu, temveč predvsem plemenita po srcu, tak rodovnik in značaj pa sta v neprijaznih povojnih časih sumljiv anahronizem.

Kot bi jih avtorica s kiparskim dletom klesala iz kamnitega bloka, se v fragmentarni, mojstrsko speljani pripovedi, ki jo dopolnjujeta ženski in moški zbor prednikov, pred našimi očmi oblikujejo še druge figure tega kratkega romana. To so Marijin mož Matjaž Korošec, kipar v službi revolucije, in Marijini starši, ki se skušajo po svoje znajti v tedanjem plimnem obratu. Pa neuslišani Cesare, ta ostaja vseskozi enak, med preteklostjo in sedanjostjo predstavlja živo vez, s katero je pretkana zgodba. In mladi Elia, ki se v spet novih, tokrat poosamosvojitvenih časih prikaže na Marijinih vratih, ker poizveduje o rokopisu znamenitega piranskega skladatelja, s tem pa pravzaprav sproži spomine in sprehode v mozaik preteklosti, v izgovarjanje imen tistih, ki so umrli, pa niso mrtvi.

Recenzija Bukla

Večkrat nagrajeni Mirani Likar (1961) je po kritiško dobro sprejetih zbirkah zgodb (Sobotne zgodbe, 2009; Sedem besed, 2012; Glasovi, 2015) prvi roman, Babuškin kovček, izšel sredi lanskega leta, letos pa je podpisala kratek roman, ki središči zgodbo Marije Rotte, prijazne gospe aristokratskega porekla. Mariji čas revolucije po drugi svetovni vojni ni naklonjen, zato se pogosto prepušča spominom, ki razdrobljeni v kratke pasice pripovedujejo o ljubljenem možu Matjažu, njuni naklonjenosti in skupnemu življenju, edinem otroku, ki je živel le nekaj dni, neuslišani ljubezni in usodi Marijinih staršev, ki se jim je svet po vojni postavil na glavo. V drobcih razkrita Marijina preteklost se kot bibavica razgrinja bralcu; zdaj so tu spomini na mladost, v naslednjem trenutku jih že ni več … Mojstrsko izpisana lirična pripoved o minevanju življenja.

Vanja Jazbec, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...