Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Biosoproga

Michal Viewegh
Biosoproga
5,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-274-146-4
Naslov izvirnika Biomanželka
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Anjuša Belehar, Jernej Juren
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 12,5 cm
190 g
176 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
češko leposlovje

Založnik o knjigi

Še eno literarno dete češkega magika postreže z drvečimi besednimi zavojčki. Tokrat nas posrka v sunkovito zgodbo o sijajno uspešnem pisatelju in mladi, v biodimenzijo prebujeni soprogi. Inteligentno provokativno in fantastično humorno čtivo za Vieweghove sledilce.

Bila sta Mojmir in Hedvika. Pisatelj, čigar kariera je drzno pridobivala na hitrosti, in njegova mlada žena, simpatično plaha knjižničarka, ki se je, kot bojda velja za mnoge samičke, želela ugnezditi. In roditi otroka, dva, nemara tri. Tiste čase še ni bila okužena z nebrzdanim liberalizmom ali celo s feminističnimi izstrelki, ki bi ji, denimo, svetovali, naj se emancipira tako, da bo poslej lulala stoje. Potem so se zgodili dom in vrt in otroci. In doula. Kdo bi si mislil, da v predporodnem centru poganja kal, ki bo pisatelja (Sinjebradca?) gladko odpihnila s prvega mesta na vrednostni lestvici.

Duhovita in mestoma osupljivo predrzna Biosoproga (Vieweghova avtobiografska sestavina je v tem romanu bojda neovrgljiva) se sprehaja po robu, ki mu velja zvesto slediti. Zaradi pomenljivih pomežikov, a tudi modrosti.

Recenzija Bukla

Viewegh, veliki zvezdnik sodobnega češkega leposlovja, ki je tudi pri nas zelo priljubljen (Čudoviti pasji časi, Letoviščarji, Roman za moške idr.) je najnovejšo zgodbo začinil z obilico humorja, ki se sprehaja po tanki meji cinizma, menda pa jo je obarval tudi rahlo avtobiografsko. Uspešen, vase zagledan pisatelj Miomir omreži plaho knjižničarko Hedviko, jo velikodušno popelje pred oltar in zapre v zlato kletko. A s pomočjo doule (alternativne porodničarke), ki jo mladoporočenca najameta nekaj tednov pred rojstvom prve hčerke, se ubogljiva ženička začne spreminjati v njemu neljubo aktivistko, ki kmalu na prvo mesto postavi otroke, domači vrt, tečaje masaže, bioprehrano, recikliranje, homeopatska zdravila itn. Razvajeni pisatelj pa počasi drsi proti repu lestvice ženinih prioritet. »Nič dramatičnega in brez elementov tragedije,« je nekje rekel avtor o tem romanu, le aktualne teme vsakdanjika.

Renate Rugelj, Bukla 81

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...