Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bog predrznosti

Sten Nadolny
Bog predrznosti
14,80 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Litera
Zbirka Babilon
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6780-70-4
Naslov izvirnika Ein Gott der Frechheit
Leto izdaje izvirnika 1994
Prevod Ana Jasmina Oseban

Tehnične lastnosti
mehka vezava
226 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

»Stari bogovi še obstajajo, saj so vendar nesmrtni. Atena, Zevs, Apolon, Hefajst – dokler bodo živeli ljudje, bogovi ne morejo umreti, četudi bi hoteli. Razen če bi samomor storili tako, da bi s sabo vred pogubili celotno človeštvo.« V teh »najbizarnejših antičnih pripovedkah« se igra božanski poker za najvišjo stavo. Uganete, kateri od veličastnih ga namerava pogubiti in kateri ga bo (morda) rešil? Bog predrznosti je drugi roman Stena Nadolnya v slovenščini. Tako zelo drugačen od božanskega Odkritja počasnosti in vendar – še ena mojstrovina. Reality show razkropljenega Olimpa je seveda zabaven, a še zdaleč ne tako kot potujitveni pogled na človeško kondicijo: »Evropa je bila tiste dni bolj vzburkana kot sicer, tako politično kot nepolitično, vse je brbotalo, odpirale so se neverjetne možnosti – tudi pogubne, nikakor pa ne varne prihodnosti. (…) Najhuje je bilo tedaj na pisateljskih kongresih in bogovi so vedeli:\'Sploh jim ne bi smeli dati jezika.\'«

Recenzija Bukla

Druga knjiga nemškega pisatelja je humorna, a zato nič manj zbadljiva satira o času, ki ga ne razumejo niti božanstva. Piše se leto 1990, svet je iz tira in iz črne prepadne skalne stene se dvigne mitski bog, da ga uravna – ali pogubi. Božanski Hefajst spečega Hermesa prebudi v upanju, da mu bo olimpijski glasnik in hitrostni prvak pomagal izpeljati tisto, o čemer sanjajo vsi nasprotniki Jamesa Bonda: uničiti svet in z njim človeštvo. K sreči se bog popotnikov in tatov raje kot za destruktivne ideje ogreva za lepe ženske, pravzaprav za Helgo, ki je, kakšno naključje, Hefajstova hči. Nadolny je neprizanesljiv: v norih časih je mogoče preživeti le z »božanskimi« sposobnostmi adaptacije, pa še takrat je usoda odvisna od naključnega poteka partije pokra.

Ana Geršak, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...