Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Bonsaj
12,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-947-9
Naslov izvirnika Bonsái
Prevod Ferdinand Miklavc
Urejanje Bronislava Aubelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
90 g
68 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
čilensko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Bonsaj je »pomanjšan« roman o običajni, dokaj stereotipni ljubezenski zgodbi z nesrečnim koncem, ki se razvija ob prebiranju romanov in s tem povezani laži. Ljubimca, ki ljubezensko strast pijeta iz branja znamenitih romanov, si lažeta glede romana, o katerem zatrjujeta, da je zanju ključen: brala naj bi Proustovo Iskanje izgubljenega časa. In zato njuna strast ugasne. Ljubezen je treba »znati gojiti«, česar pa ljubezenski par ne zna – zna pa avtor in napiše romaneskni tekst s tem sporočilom.
Dialogov skorajda ni, tiste, ki so, govori pisatelj sam, osebe, ki jih brez poglobljenega portretiranja bežno vključi v dogajanje, pa takoj, ko jih pripelje na prizorišče, opusti, tako kot zgolj začenja in takoj zatem prekinja tudi dogajanje. Vse ostaja v nastavkih, v nedokončanih zamislih, ki se povezujejo samodejno med branjem.
Osnovna avtorjeva zamisel je ustvariti literarno umetnino tako, kakor ustvarimo bonsaj – s striženjem, skrajševanjem, rezanjem in oblikovanjem »na silo«. Tako je pred nami »literarni bonsaj«, miniatura, ki naj bo podoba resničnosti, ki je le nakazana in pomanjšana na »sobno velikost«. Bralec naj si zato sam izriše zgodbo, osebe in značaje, kakor da fantazira o drevesu, kakršno bi zraslo v naravnem okolju.
Po romanu Bonsaj je bil leta 2011 posnet istoimenski film.

Recenzija Bukla

Častilci bonsajev dobro vedo, da sta pri tej miniaturni umetniški kopiji drevesa, pomembni dve stvari: oblika drevesa, ki jo je treba nenehno striči in skrbno oblikovati, ter posoda, v kateri se bohoti bonsaj. In prav takšen je tudi ta kratki roman, avtorjev prvenec, za katerega je pisatelj prejel več nagrad in po katerem so posneli tudi istoimenski film: v formo romana je ujeta precej tipična ljubezenska zgodba, ki že vse od začetka daje slutiti, da so protagonistoma Juliu in Emilii šteti (srečni) dnevi. Že res, da ju povezuje vznemirljivo seksualno življenje, ki predstavlja krono njuni drugi, enako veliki strasti – skupnemu prebiranju romanov. A za morebitni srečni razplet bi bilo potrebnega še kaj drugega. Kaj, bo lahko v svoji glavi napletel kar vsak bralec posebej, saj mu pisatelj velikodušno preda možnost lastnega oblikovanja, prosto po domišljiji. Bonsaj – to imenitno drevo in tudi istoimenski roman – je pač v vseh pogledih nekaj posebnega!

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 123-124

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...