Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Božji otročički

Roman za odrasle, ki bi radi ostali mladi
Tatjana Gromača
Božji otročički
14,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-822-9
Naslov izvirnika Božanska dječica
Podnaslov izvirnika Roman za odrasle koji bi željeli ostati mladi
Leto izdaje izvirnika 2012
Prevod Maja Novak
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
200 g
142 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
hrvaško leposlovje

Založnik o knjigi

Roman Božji otročički sestavljajo fragmentarni dnevniški, z avtoričinim značilnim črnim humorjem prežeti zapisi hčere psihotične matere, ki ima za nameček še to smolo, da je Srbkinja v okolju poosvoboditvene Hrvaške. Vendar knjiga ni le pripoved o posttravmatski usodi neke ženske ne kronika družine, na katero usodno vpliva duševna bolezen enega od članov, saj bolezen posameznika v romanu prerase v metaforo bolezni širše družbe.
Tatjana Gromača je najvidnejša pisateljica nove hrvaške proze, ker je nepodkupljiva, ostra in jedka. Njeno pisavo odlikuje malone groba neposrednost, očiščena sleherne sladkobnosti in mladostnega optimizma. »Nobenega razloga za srečo nima, saj živi v težkih okoliščinah, kakršne poznamo vsi,« je o Gromači zapisal sodobni hrvaški klasik Bora Ćosić, »vendar je lahko ponosna na to, kar ve in zna. Njena najnovejša proza je miniaturno remek delo.«

Recenzija Bukla

Roman fragmentarnih dnevniških zapiskov sodobne hrvaške pisateljice je neposreden in stvarno oster prikaz družbe, začrtan skozi zgodbo psihotične matere. Pisateljica zapisuje svoje misli in misli matere, ki se izlivajo v metaforiko bolne družbe, prepredeno s sovraštvom, odtujenostjo, lažmi, ledenostjo, hipokrizijo, lažno moralnostjo. Vse našteto je največkrat tudi institucionalizirano. Psihiatrične bolnišnice so prepolne in dobiti sobo v njih, je tako kot zadeti na lotu, sicer pa najbolj bolni tako ali tako niso znotraj zidov. Ljubezen je umrla (»nikoli k nikomur ne pristopiti odprtega srca«), jedro odnosov pa tvori strah. Pisateljica zagotovo zapisuje bolečino sodobne družbe tudi zato, ker se zločini ponovijo točno zato, ker se nikdar ni zadosti glasno govorilo o njih. Zdi se, da danes edino umetnost na glas izreka Resnico. Roman je v pisateljičini domovini prejel več nagrad.

Sabina Burkeljca, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...