Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Brechtova ljubica

Jacques-Pierre Amette
Brechtova ljubica
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Učila International
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-00-0459-2

Tehnične lastnosti
trda vezava
194 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
biografije in spomini
francosko leposlovje

Založnik o knjigi

Po koncu druge svetovne vojne se Bertolt Brecht po petnajstih letih pregnanstva vrne v Vzhodni Berlin, njegov prihod pa povzroči precejšnje vznemirjenje. Njegovo vrnitev še najbolj občuti gledališki svet, saj si Brecht da duška s svojo gledališko skupino, ki je visoko cenjena tako doma kot v tujini. Pozorni so tudi člani tajne policije, ki si nestrpno prizadevajo, da bi odkrili, kako velike so Brechtove simpatije do komunizma. Rekrutirajo Mario Eich, mlado igralko; obljubijo ji mesto v gledališki skupini, v zameno pa mora vohuniti za Brechtom. Toda Marijina prisotnost na dramatika tako močno vpliva, da se spreminjajo celo njegova dela. Marijina poročila o Brechtu so skoraj povsem neuporabna – Amette prikaže neplodnost in nesmiselnost dela, ki grobo vdre v intimno življenje dramatika. Bolj kot razkrivanje skrivnosti ga zanimajo odnosi in medosebna dinamika.

Brechtova ljubica je zgodba o ljubezni in vohunstvu, o političnem propadu, o upanju in razočaranju ter hkrati subtilen portret enega največjih dramatikov 20. stoletja. Briljantna evokacija komunističnih dni iz obdobja razdeljene Nemčije ponuja fascinanten vpogled v gledališki in politični svet povojne Vzhodne Nemčije.

JACQUES-PIERRE AMETTE se je rodil leta 1943 v Normandiji. Že njegov prvi roman je doživel velik uspeh, njegova dela so bila pogosto nagrajena. Doslej je objavil 16 romanov (Les Deux Léopards je leta 1997 dobil Prix Contre-Point), napisal več kratkih zgodb (za Confessions d’un enfant gâté je leta 1986 dobil Prix Roger-Nimier), scenarijev, dramskih in radijskih iger. Je dopisnik časopisa New York Times in novinar več francoskih časopisov. Roman Brechtova ljubica je bil leta 2003 nagrajen s prestižno Prix Goncourt

Recenzija Bukla

Francoski pisatelj in publicist, rojen 1943 v Normandiji, je za pričujoči roman leta 2003 prejel Goncourtovo nagrado. Napisal je že šestnajst romanov, več kratkih zgodb, scenarijev in gledaliških iger. Najbolj znani so Človek tišine (L\\\'homme du silence), Izpovedi razvajenega otroka (Confessions d\\\'un enfant gaté) in Moje življenje, njegovo delo (Ma vie, son œuvre). V Brechtovi ljubici, ki je prvo njegovo delo, prevedeno v slovenščino, opisuje velikega nemškega dramatika in režiserja Bertolta Brechta (1898–1956), antinacista, ki je simpatiziral s komunisti. Tajna policija v Vzhodnem Berlinu mu je po koncu druge svetovne vojne za ljubico nastavila mlado igralko Mario, da bi vohunila za njim. Bertold, ki mu lepih oboževalk ni nikoli manjkalo, se v njeni ­navzočnosti povsem spremeni. Roman o ljubezni in menjavi vlog se delno odigrava tudi v zakulisju slovitega gledališča Berliner Ensemble. »To je trezno razmišljanje o zadnjih letih življenja izjemnega človeka, ki je izgubil veliko iluzij, tragediji intelektualca, ki si je želel biti ­preblizu politike,« pravi Amette in upa, da bo njegov roman bralce spodbudil tudi k branju del ­tega pomembnega dramatika
20. stoletja.

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...