Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Breztežni

Valeria Luiselli
Breztežni
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-282-090-9
Prevod Ira Kolbezen, Kristina Koritnik
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
290 g
175 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
mehiško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Koliko življenj in koliko smrti je možnih v obstoju ene same osebe? V Breztežnih (2011) nastopa dvoje glasov: mlada mehiška urednica pripoveduje, kako jo je po metrojih New Yorka preganjal duh pesnika Gilberta Owna, Owen na robu smrti pa se spominja svoje mladosti v času harlemske renesanse konec dvajsetih let dvajsetega stoletja, ki jo je v newyorškem literarnem dogajanju soustvarjal ob boku avtorjev, kakršna sta Louis Zukofsky in Federico García Lorca. Pripovedovalca se iščeta v nepreglednem omrežju podzemnih
vlakov, kjer sta potovala v svojih preteklostih. Roman o navideznih obstojih, priklic nezmožnosti ljubezenskega srečanja in dokončnosti izgube, hkrati melanholičen in humoren. Spretno ponudi vznemirljivo branje, a nikoli ne odstopi od skrbnega prevpraševanja in analize vrednot sodobnega sveta.

Valeria Luiselli (1983), mehiška avtorica, ki je zbudila pozornost z zbirko esejev Papeles falsos (2010), je po prvem romanu Breztežni v letu 2013 objavila naslednjega, La historia de mis dientes. Njene knjige izhajajo v vrsti jezikov.

Recenzija Bukla

Metafizični, magični in večtirno fragmentarni romaneskni prvenec mehiške pisateljice Valerie Luiselli (1983) se poigrava ne samo z nezmožnostjo ljubezenskega srečanja, temveč tudi s časom in prostorom, v katerem med sabo prepleta več likov. Ključna sta mehiška urednica, ki ob mladi družini piše svoj roman, in duh mehiškega pesnika, resnični lik Gilberta Owna, ki jo preganja in ki je v New Yorku konec dvajsetih let prejšnjega stoletja preživljal svojo ustvarjalno mladost in prijateljstvo z Garcío Lorco. Melanholični roman o izzivu ljubezni, navideznih obstojih in življenju z literaturo.

Samo Rugelj, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...