Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Buda na podstrešju

Julie Otsuka
Buda na podstrešju
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-282-078-7
Naslov izvirnika The Buddha in the attic
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Jedrt Maležič
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
340 g
172 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Roman ameriške avtorice japonskega porekla Julie Otsuka skozi celotno zgodbo v prvi osebi množine razgrinja tragično usodo »po katalogu« naročenih japonskih nevest, ki se sredi 19. stoletja podajajo prek morja v Ameriko, da bi zaživele s svojimi možmi. Posamične usode, ki jih pričakajo na celini, kjer ne poznajo ne jezika ne navad ne družbenih dogovorov, so razgrnjene v valujočih stavkih, katerih briljantni slog ustvari krik zamolčane zgodovine in izpriča usode premnogih žensk kot eno samo, pa naj gre za izgube otrok, posilstva ali suženjstvo.

Recenzija Bukla

Otsuka (1962) je ameriška pisateljica japonskih korenin, ki se je sprva preživljala kot slikarka, potem pa jih je pri štiridesetih letih izšel njen prvi roman When the Emperor Was Divine, v katerem je tematizirala usode japonsko-ameriške družine v ameriškem taborišču v puščavskem Utahu med drugo svetovno vojno. Njen drugi roman, Buda na podstrešju, je izšel leta 2011 in izhaja iz podobnega vsebinskega okvirja. Junakinje romana so Japonke, ki so se na začetku dvajsetega stoletja, kot nekakšne neveste, izbrane po katalogu, odpravile k svojim ženinom v Združene države Amerike. Tam naj bi skupaj z njimi zaživele življenje v obljubljeni deželi. Žal pa jih že v pristanišču čaka prvo razočaranje, saj njihovi bodoči možje niti približno niso videti kot na fotografijah, ki so jim jih poslali v pismih kot nekakšno poročno vabilo skupaj z opisom pomembnosti služb, ki jih opravljajo, za katere pa se tudi izkaže, da so vse kaj drugega, kot pa je bilo pisno navedeno. Odlika tega romana je v pripovednem postopku, saj nam Otsuka zgodbo podaja v precej neobičajni prvi osebi množine, s katero nam usode Japonk združi v mnogoglasno pripoved. Ta pred nami sestavlja mozaik njihovih življenj in življenjskih prizadevanj, omejitev, s katerimi so se soočale, in uničujoče tlake za pogosto surove belske delodajalce. Začetek druge svetovne vojne pa pomeni prelomnico, saj jih nenadoma odvedejo v taborišča, ki so jih za njih ter za njihove družine in može zgradili Američani. Eno letošnjih lepših literarnih presenečenj!

Samo Rugelj, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...