Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Če nihče ne govori o izjemnih stvareh

Jon McGregor
Če nihče ne govori o izjemnih stvareh

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-274-206-5
Naslov izvirnika If nobody speaks of remarkable things
Leto izdaje izvirnika 2002
Prevod Alenka Ropret
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
300 g
282 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

Če nihče ne govori o izjemnih stvareh, prvo McGregorjevo romaneskno delo, je izčiščena, rahločutna prozna umetnina, ki se občasno pretoči v izjemno učinkovito vodeno dogodivščino. Pisatelj s tankim posluhom zapisuje drobne podrobnosti, ki se (navidezni) brezpomembnosti navzlic zlijejo v posledice, ki puščajo silovit pečat. Neimenovana britanska ulica, ki v svoje pore vsrka celoto dogajanja, vrvi od življenja, pa vendar za zidovi (prav tamkaj) usode ugašajo v samosti, nenadejani zanositvi in smrti.

Tako rekoč anonimni prebivalci, ki jim pisatelj sledi, kakor da bi spretno rokoval s kinskim aparatom, so približani s filigransko in lirično pisavo - McGregor nas prav v vsakem odstavku nevsiljivo opomni na prostranost doživljajskega za sleherno zaveso, za slehernimi durmi. Ritem, ki je vsakdanje nevsakdanji, nenadoma zatrese (pretrese) tragična nesreča …

Roman, ki nadvse izvirno popiše navaden, sem in tja zanikrn in melanholičen svet, je zakoračil v širši izbor za Bookerjevo nagrado ter osvojil imenitni priznanji Betty Trask Award in Somerset Maugham Award.

Recenzija Bukla

»Če prisluhneš, boš slišal,« začenja roman pisatelj Jon McGregor (letnik 1976). Izjemno melodično, poetično branje je to, prav nič dolgočasno, kakor menda tovrstne romane označujejo tisti, ki ne berejo radi poetičnih romanov. Podrobni opisi mesta, dogodkov, (večinoma brezimnih) ljudi razpirajo (ne)odnose v današnjem svetu. Pripovedovalec vidi vse – kako se npr. prepira par v soseski, sliši misli posameznikov, sliši pesem mesta (Pa bralec? Si upa pogledati vase?). Tu je še pripovedovalka zgodbe v mestu, kjer se zgodi toliko, hkrati pa tako malo stvari. Kdo v resnici koga pozna in kaj ustvarja mesto, če sploh kaj? Prometna nesreča? Osebne zgodbe so tiste, čeprav se zdi, da nimamo drug drugemu več kaj povedati. Na videz? Zares? Če torej nihče ne govori o izjemnih (majhnih, velikih, bolečih, žalostnih, usodnih, strašnih …) stvareh, potem tudi nas ni. Hvala, pisatelji! Beremo. Brali bomo. Kljub izjemno privlačni tematiki pisanja v zadnjem času (odtujenosti v sodobnem svetu) je to sveža in rahločutna pisava, ki si zasluži, da jo opazimo. Tudi tisti, na začetku omenjeni bralci.

Sabina Burkeljca, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...