Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Čefurji raus!

Goran Vojnović
Čefurji raus!
19,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Študentska založba
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-242-149-6
Spremna beseda Urban Zorko

Tehnične lastnosti
trda vezava
199 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Vojnovićev roman v enciklopedični maniri ustvarja pejsaž urbanega okolja, kjer iz natlačenih stanovanj dehti sarma, ritem diktirajo narodnjaki. Mešanica nogometnih prenosov ter južnjaške govorice je del obvezne atmosfere. Ljubljanske Fužine se razodevajo čez barvito čefurščino, v kateri sledimo Markovemu odraščanju in njegovemu spopadanju z identiteto, starši, stereotipi okolja ... Iz grenkosladkega humorja Markove pripovedi vznika usoda prebivalca Fužin, spletena iz kompleksne mreže vzrokov in posledic, v kateri avtor neusmiljeno deli odgovornost med vse akterje.

Roman Čefurji raus nas potegne v elegantno pripoved, ki v slovenskem literarnem prostoru najkompleksneje doslej obravnava tematiko priseljencev.

Recenzija Bukla

Romaneskni prvenec Gorana Vojnovića je prijetno presenečenje, ki vsega hudega navajenemu slovenskemu bralskemu občinstvu ponuja svežo, še nikoli niti na približno podoben način obravnavano tematiko čefurjev, prežeto s sproščeno ironijo in zapakirano v slogovno privlačno formo. Tako se končnemu izdelku prav v ničemer ne pozna, da je prišel izpod peresa mladega (1980) ljubitelja filmov, navdušenega »basketaša«, ki se lahko pohvali z nekaj odličnimi kratkimi filmi in spletnimi kolumnami.Centralni lik romana, naslovljenega po prepoznavnem grafitu z ljubljanskih ulic, je sedemnajstletni Marko Đorđić, ki mu bolj kot šolski zvezki dišijo vragolije na košarkaškem igrišču pod blokom v Fužinah in vsakovrstni, najpogosteje neprimerni podvigi s prijatelji Acotom, Adijem in Dejanom. Ključni trenutek pripovedi predstavlja Markova izločitev iz košarkarske ekipe, saj se s tem obratom protagonistovo življenje obrne na glavo, neizbežna posledica drsenja navzdol in hkrati tudi edina rešitev pa je Markova selitev k sorodnikom v Bosno. Pronicljivo razbijanje stereotipov, obogateno z živahnim jezikovnim brbotom, ki ustvarja zakladnico na novo izgrajene čefurščine – fužinščine.

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...