Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Čistost

Jonathan Franzen
Čistost

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Beletrina
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-284-274-1
Naslov izvirnika Purity
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Polona Glavan

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
850 g
847 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

"Moč, moč, moč: kako se svet lahko vrti okrog boja za nekaj, kar prinaša toliko samote in nasilja?"

Čistost je kompleksna pripoved, v kateri se prepletejo zgodbe junakov različne starosti, porekla in izkušenj. Razdeljena je na sedem poglavij. Povezovalna protagonistka je enaindvajsetletna Pip, ki v Kaliforniji živi z mamo in od nje zaman skuša izvedeti, kdo je njen oče. V skvotu, kjer živi, spozna Nemko Annagret, bližnjo znanko Andreasa Wolfa, vodje kultnega Sončnega projekta, ki živi v strogi anonimnosti in razkriva tajne podatke vlad in korporacij. Pip, ki verjame, da ji Wolf lahko pomaga odkriti očeta, se prijavi za pripravništvo pri Sončnem projektu, ki se nahaja na skrivni lokaciji v Boliviji. Purity je pravzaprav besedna igra: tako je v resnici ime Pip (kar sama sovraži), hkrati pa je »čistost« koncept, h kateremu stremijo protagonisti, ki pa imajo o njem vsak svojo predstavo. Wolf stremi k temu, da bi svet očistil skorumpiranosti, Leila in Tom težita k čisti resnici, Pipina mama se z vsemi sredstvi bori za nedotaknjeno zasebnost. Jonathan Franzen tudi v tem delu uspešno obravnava vprašanja identitete, krivde, odrešenja, odnosov in jih navezuje na teme, aktualne tukaj in zdaj.

Jonathan Franzen (1959) je eden vodilnih živečih ameriških pisateljev in esejistov. Za roman Popravki je leta 2001 prejel ameriško nagrado za prozo National Book Award. Sledil je enako uspešen roman Svoboda, letos pa na slovenske knjižne police prihaja Čistost.

Recenzija Bukla

Ameriškega pisatelja Jonathana Franzna (1959) v slovenščini že dobro poz namo, saj sta pri nas izšla njegova ključna romana Popravki, s katerim si je pridobil svetovno slavo ter spisal prvi veliki ameriški družinski roman za tretje tisočletje, in Svoboda ter njegovi esejistični knjigi Območje nelagodja in Kako biti sam. V svojem najnovejšem delu iz leta 2015, ki obsega skoraj devetsto strani, nas avtor, kot že nekajkrat doslej, popelje v središčno točko svojega literarnega ustvarjanja: to je ameriška družina. V široko zastavljenem in natančno napisanem romanu, ki z vsakim od dolgih poglavij prinaša (skoraj) zaokroženo celoto zgodbe posameznega lika, nas Franzen povabi na pot, ki jo mora prehoditi osrednja junakinja Pip Tyler (tudi Purity oziroma Čistost iz nas lova), da bi končno le našla svojega izgubljenega očeta. Franzen nas v svoji romaneskni časovni kapsuli, ki se razteza čez več desetletij, vodi po svetu, od Amerike prek Berlina do Bolivije, pri tem pa nas potopi tako v tegobe sodobnega ameriškega postštudentskega življenja, obremenjenega z velikimi dolgovi, kot v vznikanje alternativnih antiglobalis tičnih gibanj, ki skušajo spremeniti svet. Suvereni roman enega najboljših ameriških pisateljev.

Samo Rugelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...