Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Črna mati zemla

Kristian Novak
Črna mati zemla

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Modrijan
Zbirka Bralec
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-904-2
Prevod Đurđa Strsoglavec
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
430 g
392 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
hrvaško leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Roman Črna mati zemla (2013) je močna in mestoma mučna zgodba o uspešnem mladem pisatelju, ki skuša odpraviti ustvarjalno in ljubezensko blokado, kar ga pripelje do bolečega razkrivanja vzrokov za potlačeno otroško travmo. Hkrati z njim te vzroke spoznava tudi bralec, ki ga Novakova premrežena pripovedna struktura (npr. prepletanje žanrov in perspektiv) povsem vsrka vase – kakor ga prevzamejo tudi posebna ozračja romana (tesnobno, evforično, travmatično, navidezno mirno ipd.). K temu pripomore tudi izredna jezikovna mimetičnost – v romanu odmevajo knjižna hrvaščina, slengi različnih interesnih skupin, medžimursko narečje, zagrebški urbani govor, medicinski žargon, gnomski izrazi, arhaično ljudsko izročilo ipd.
Črna mati zemla je družbeni roman, psihološka kriminalka, kvazidokumentaristična proza, literarizirani esej …, besedilo o strahu in upanju, nenavadnem prijateljstvu in strašanski osamljenosti. In neverjetnem pogumu. Potlačena zgodba med drugim razkrije osem samomorov, dva demona, grozljivo izgubo prijatelja ter velike (usodne) mite in lokalne legende, ki sežejo tudi čez Muro v Slovenijo.
Novak je s tem romanom vzbudil izjemno zanimanje bralcev. Hrvaška strokovna javnost je njegovo inovativno in lucidno tematiziranje travme (ki je, vsaj v južnoslovanskem prostoru, v zadnjem desetletju stalnica velikih zgodb, kar neizogibno pripelje do zdrsa v ponavljanje že videnega/napisanega) nagradila z literarno nagrado Tportala 2014.

Recenzija Bukla

Drugi roman hrvaškega pisatelja Kristiana Novaka (rojen 1979), karateista, doktorja jezikoslovja in profesorja na reški Filozofski fakulteti, je ena večjih literarnih mojstrovin balkanske regije v zadnjih letih. Gre za večplastno sodobno zgodbo, ki svoje korenine najde v preteklosti, natančneje v otroštvu danes uspešnega mladega pisatelja. Matija Dolenčec, ki ga pesti velika pisateljska blokada, pa tudi odhod ljubezni iz njegovega življenja, prihaja iz hrvaškega Medžimurja, kjer poznajo – tako kot v večjem predelu panonske regije in tudi na slovenski strani meje – zaskrbljujoče visoko samomorilno statistiko. Knjiga se od tu razpira v razgrajevanje družinskih odnosov, družbenih postulatov, romantičnih zapletov, travmatičnih spominov in vzgibov velikega prijateljstva. Gre tudi za pot nazaj – iz mesta v ruralno okolje, pot v praspomin zločinskega, mučnega, pa pedofilije, izgube, ljudskih govoric, mitov, vojne ... Velika kakovost romana so jezikovni registri, plasti narativnega tona, introspekcije, narečja in znanstvene distance, ki so povezani v kohezivno enoto zgodbe, pri čemer je opravljeno vrhunsko delo prevajalke Đurđe Strsoglavec. Ostaja tudi vtis, da je Novakova pripoved pridala novo globino slovenskemu Prekmurju, saj ga vpeljuje z gledišča, kot ga domača literatura pogosto ni zmožna. Brez očitnega romantiziranja, skratka.

Žiga Valetič, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...