Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Črna voda

Joyce Carol Oates
Črna voda
13,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Svila
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-241-967-7
Naslov izvirnika Black Water
Leto izdaje izvirnika 1992
Prevod Maja Kraigher
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,5 x 12,5 cm
170 g
176 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
ameriško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Okvir zgodbe Črna voda (1992) – zabava, odhod v dvoje, nesreča, smrt mlade sopotnice – temelji na resničnem dogodku iz leta 1969, znanem kot »afera Chappaquiddick«, ko je bil za volanom senator Edward Kennedy; tudi on je zapustil kraj nesreče, ne da bi poklical pomoč. Toda J. C. Oates pravi, da ni pisala o njem in Mary Jo Kopechne (dogajanje je postavljeno in z omembami konkretnih političnih osebnosti in dogodkov zelo konkretno umeščeno v dobri dve desetletji poznejši čas), ampak je hotela ustvariti »mitično, skoraj arhetipsko zgodbo o mladi ženski, ki zaupa starejšemu moškemu in katere zaupanje je zlorabljeno«. Gre torej za prikaz kulture, ki samodejno povezuje politično moč s spolnostjo, pri čemer ostane figura močnega, karizmatičnega moškega na lovu za mlajšimi ženskami dokaj posplošena, osebnost žrtve – utelešenja romantičnih sanj bistrega in pogumnega dekleta – pa se skozi njene spomine, razmišljanja in predsmrtne halucinacije izriše zelo natančno in živo. Tako živo, da nas preganja še dolgo potem, ko smo zaprli knjigo …

Recenzija Bukla

zbirka Svila:

Štiri nova in dopadljiva dela v zbirki Svila. Prvo je kratki roman Črna voda ameriške pisateljice Joyce Carol Oates (nedavno je pri Modrijanu izšel njen roman Pikov fant), ki literarizira dogodek iz leta 1969, ko je bil za volanom avta senator Edward Kennedy in je prišlo do nesreče, v kateri je v skrivnostnih okoliščinah umrla njegova sopotnica, on pa je zapustil kraj nesreče. Avtorica je pri tem delu iz leta 1992 sicer vzela drug časovni okvir in druge junake – trdi celo, da knjiga nima nič s tisto Kennedyjevo afero – , v osrčju pa v svojem napetem, tokrat rahlo zakritem pripovednem stilu ohranja zaupljivi odnos med starejšim, izkušenejšim moškim in mlado žensko. Tudi druga Svila ima v določeni meri realen kontekst: gre za krajše besedilo nemškega pisatelja Stefana Andreasa (1906– 1970), ki se dogaja v 16. stoletju, ko slavni slikar El Greco dobi prav posebno naročilo – naslikal naj bi generalnega inkvizitorja Katoliške cerkve v Toledu Fernanda Niña de Guevare. Ker ta zboli, pokliče tudi zdravnika, ki pa ima z njim neporavnane račune, medtem pa je El Greco v dilemi, kako naj portretira bolehnega inkvizitorja. Oder za obračun je torej pripravljen, vendar se stvari na koncu odigrajo precej drugače. Tretjo zgodbo Slab značaj je napisal Javier Marías (nedavno mu je pri Cankarjevi založbi izšel prevod roman Tu začne se zlo), v tej alternativni verziji zgodovine pa ima glavno vlogo Madridčan za snemanje filma Acapulco se zabava (1963), da bi naučil španske izgovarjave nikogar drugega kot Elvisa Presleyja. Slavnega pevca potem odpelje tudi v nočno življenje tega in še kakega mehiškega mesta. Četrta letošnja svila pa je črtica Sonjica iz leta 1992, s katero se je prebila ruska pisateljica Ljudmila Ulicka (v slovenščini imamo njen kompleksni roman Daniel Stein, prevajalec), potem ko je poprej izgubila službo kot predavateljica genetike, ker je pisateljem posojala pisalni stroj. Zgodba sprem lja življenje naslovne junakinje, sicer strastne bralke, a samotarke, ki jo proč od knjižnih polic potegne znani slikar Robert Viktorovič in razburka njeno življenje.

Samo Rugelj, Bukla 125

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...