Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Črno jezero

Hella S. Haasse
Črno jezero
13,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Zbirka Svila
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-287-003-4
Naslov izvirnika Oeroeg
Leto izdaje izvirnika 1948
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Urejanje Mija Longyka

Tehnične lastnosti
mehka vezava
17,6 x 12,5 cm
140 g
142 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje > leposlovni roman
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V pripovedi o tesnem prijateljstvu med nizozemskim in javanskim dečkom, ki se z leti zaradi kulturnih razlik oddaljita drug od drugega, avtorica namreč brez zadržkov razkriva brezobzirno izkoriščanje ljudi in naravnega bogastva v nizozemskih kolonijah. Pripovedovalec, čigar imena ne izvemo, opisuje brezskrbno otroštvo na očetovi plantaži in se spominja najboljšega prijatelja, javanskega dečka Oeroega. Z leti se fanta začneta zavedati različnosti svojega položaja v hierarhiji kolonialnega sistema. Zaradi naraščajočih napetosti pripovedovalca proti njegovi volji pošljejo študirat na Nizozemsko, Oeroeg pa se sčasoma pridruži odporniškemu osvobodilnemu gibanju. Ko se znova srečata, pripovedovalec osupel spozna, da Oeroeg, zdaj borec v odporniški vojski, v njem vidi sovražnika, in se zave, da je v ljubljeni deželi, kjer je preživel otroštvo, postal nezaželen in tujec.
Avtorici, ki je v mladosti sama spremljala dogajanje v nizozemskih kolonijah, je v tej kratki, a presunljivi noveli o odtujevanju dveh kultur uspelo razkriti osnovne probleme nizozemskega kolonializma, zaradi česar se Črno jezero še danes uvršča v kanon nizozemske literature.

Recenzija Bukla

Črno jezero je novela in prvenec nizozemske pisateljice Helle S. Haasse (1918– 2011, v slovenščini jo poznamo po romanih Škrlatnordeče mesto in Vmesna postaja), ki se je rodila v Batavii, sedanji Džakarti, v svoji knjigi pa z avtobiografskimi nastavki preigrava obdobje do indonezijske osamosvojitve. To počne z glavnim likom s prvoosebnim pripovedovalcem, nizozemskim dečkom, ki odrašča na plantaži v Indoneziji, večino časa pa brezskrbno preživlja s prijateljem, domorodcem Oeroegom. Njuno mladost zaznamujejo dramatični dogodki, denimo smrt Oeroegovega očeta, ki je iz naslovnega črnega jezera reševal pripovedovalca, a tudi iskrivo otroštvo, ki ga prijatelja preživljata ob raziskovanju in pohajkovanju po naravi. Njuno odraslost, ko se ločita tudi njuni življenjski poti, pa spremlja tudi vse bolj napeto ozračje indonezijskega boja za neodvisnost, ki usodno zaznamuje tako Oeroega kot tudi njuno prijateljstvo. Avtentična zgodba, ki je podložena z mnogimi detajli iz indonezijskega kolonialnega življenja.

Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...